Buna seara!
Sunt intr o situație destul de ciudată cu fostul meu angajator.
Am fost inițial anunțată ca face restructurări in cadrul firmei si ca va trebui sa mi dau demisia.Lucru total neadevărat având în vedere faptul că el a angajat pe altcineva in locul meu intre timp.
Având în vedere că eu oricum aveam de gand sa imi dau demisia si sa plec din tara la sfârșitul acestei luni..m-am dus si mi am dat demisia cu data de 6.03.
Ulterior am aflat ca el ma acuza ca as fi furat bani din casa de schimb valutar. (Mentionez ca zilnic la schimbul de tura se facea proces verbal de predare primire si Niciodata nu am avut lipsă)
Pe 6.03 am fost contactată de omul de la personal si am fost rugată să merg sa semnez niste acte..mai exact stat de plata..fiind de buna credinta eu am semnat statul de plata ,iar angajatorul mi a spus ca imi voi primi drepturile salariale ce mi se cuvin in data de 10-12 martie..
Astăzi cand l-am sunat pentru a-mi fi înmânati banii mi a spus sa imi iau adio de la banii aia..Că odata ce am semnat statul de plata el este "curat"in acte si ca nu imi va da nici un ban.
Acuzațiile ce mi se aduc nu sunt adevarate fiind totul doar motive sa scape de mine pt ca "am deranjat"in momentul cand am cerut bani pe orele suplimentare si pe zilele de sărbătoare legală.
Ce pot să fac in aceasta situatie..eu am semnat statul de plata dar nu m-am gandit ca el va proceda in felul acesta.
Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).