avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Cine poate trage la raspundere un operator economic, ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Cine poate trage la raspundere un operator economic, pentru concurenta neloiala ?

Am dovezi concludente ca un operator economic are acces la catalogul electronic SEAP al unei autoritati contractante, 24/24, astfel ca pentru licitatiile la care participa isi modifica vizibil oferta in functie de preturile postate de ceilalti operatori economici.
Care este institutia care poate lua masuri impotriva acestuia ?
AADR zice ca nu exista, iar ANAP zice ca nu are competenta.
Cel mai recent răspuns: Ovidiu Slimac , Expert achizitii publice 20:39, 31 Martie 2018
Eu cred ca Instanta.

O singura chestiune indraznesc sa va intreb : Cum Satana, face asta ?
Intreb asta ca profesionist si va inteleg daca imi veti oferi raspunsul in particular, nici o ofensa.

De ce intreb asta ?
Pentru ca nu stiu nici o metoda (recunosc sunt inginer dar nu IT) ca un participant la o procedura lansata de orice autoritate contractanta sa aibe calitatile lui David Copperfield - si ma refer la renumitul Iluzionist si nu la personajul lui Charles Dickens care nu este atacant la nici o echipa engleza de fotbal ci doar un ... fabulos de cunoscut romancier britanic - si sa isi posteze oferta dupa data limita de depunere a ofertelor, data la care, atunci si doar atunci, poate autoritatea contractanta sa vizualizeze ofertele si nicidecum inainte de aceasta data si aici ma refer si la intervalul dintre data depunerii ofertelor si cea limita dupa care pot fi vizualizate acestea - astfel incat
pentru licitatiile la care participa isi modifica vizibil oferta in functie de preturile postate de ceilalti operatori economici.
!
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2018
Ovidiu Slimac, Expert achizitii publice
:) am precizat ca e vorba de catalogul electronic, deci vorbim de achizitii directe.
Concret, verificat, la 15:30 avea incarcat un pret de 7,60 lei / buc, iar la 23:58 (ora modificarii ofertei in SEAP), a postat 5,28 lei, cu 0,02 lei mai putin decat ofertantul care era cel mai ieftin la ora 23:57 !
Iar acest lucru s-a intamplat de doua ori !
In paralel am scris pe helpdesk. Pana azi nu am primit raspuns. Si a trecut ceva timp...
Catalogul electronic de produse este al dumneavoastra al operatorilor, autoritatea contractanta doar il consulta (merge la piata sa vada ce produse mai au taranii la tarabe dar nu are nici o masa acolo si nici nu conduce administrativ piata) asa cum ati facut si dumneavoastra si ati observat (intamplator si uimitor in acelasi timp) o fluctuatie de pret la unul (sau mai multe) produse al unui operator economic.

Operatorul, cel de la ora 23:57, dupa ce a observat ca exista cineva cu un pret mai scazut ca al domniei sale, dupa ce si-a facut calculele din bucataria proprie, poate decide :
- sa scada pretul si domnia sa ; sau
- sa considere "oferta mea este mai buna ca raport pret/calitate si nu doresc (permit) sa ofer produsele mele mai ieftin de atat !"

Si pentru bucuria lecturarii, cititorilor cat vor fi foat acestia, am sa incerc sa postez un articol pe acesta tema, si aici pe sait, pana atunci, insa, va destainui, secretul lui Polichinelle !

Secretul lui Polichinelle.
Personaj comic al teatrului de marionete, Polichinelle a apărut în Franţa secolului XVI. Dacă pe scenă a murit de mult, trăieşte în schimb, foarte confortabil şi aproape pretutindeni, în expresia cu „secretul“ care-i poartă numele.

Într-o snoavă dramatizată, Polichinelle, săvârşind un delict, află de la avocatul care-i arată articolul din codul penal că e pasibil de o pedeapsă gravă. Când avocatul iese din cameră, Polichinelle rupe pe furiş fila cu articolul respectiv, bucuros că-n felul acesta nu va mai putea fi condamnat, deoarece nu mai există… textul de lege şi nimeni nu-l ştie în afară de el.

De aici, prin „secretul lui Polichinelle“ se înţelege un lucru care-i considerat de naivi o mare taină, dar care în fapt e cunoscut de toată lumea.

sursa: I. Berg, Dicţionar de cuvinte, expresii, citate celebre, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1969, p.362-363


Pentru a gasi ceea ce cauta exista autoritati contractante care de frica lui bau-bau (sau si din nestiinta) fac alta scamatorie si afla uimitor ceea ce cauta, prin consultarea catalogului electronic de produse, uneori, produsele dorite chiar si cu titlul din Anexele din PAAP propriu, postate de operatori economici care oferteaza fix, dar exact ceea ce cauta autoritatea !

Sa citam, totusi, si din clasici, in viata :
5.1 Cumparari directe
Cumpararile directe (sau achizitiile directe) se pot efectua in conditiile in care nu se depaseste anual valoarea-prag specificata in legislatie per produs, serviciu sau lucrare pe o anumita grupa de cod CPV. In SEAP cumpararile directe au la baza catalogul de produse definit ofertanti. O achizitie se poate initia doar prin alegerea unui produs de catalog.

Etapele cumpararii directe sunt urmatoarele:
- Initiere achizitie - autoritatea contractanta consulta cataloagele de produse ale ofertantilor, alege un produs, completeaza conditiile de livrare si plata, cantitatea si optional pretul maximal. Deasemenea va stabili si data limita pana la care ofertantul poate formula raspunsul.

- Decizie ofertant - la primirea cererii, ofertantul are doua optiuni:
- sa refuze cererea autoritatii contractante, caz in care e obligat sa completeze motivatia
refuzului;
- sa accepte cererea autoritatii contractante, caz in care va completa valorile pentru cheltuielile
suplimentare si discount; completarea acestor campuri este optionala; valoarea finala a achizitiei se va calcula adunand la valoarea produselor (pretul de catalog * cantitatea) valoarea cheltuielilor suplimentare si scazand valoarea discountului;

In cazul in care ofertantul nu furnizeaza nici un raspuns pana la data limita stabilita de autoritatea contractanta, procesul de achizitie se va inchide, achizitia fiind declarata neatribuita.

- Decizie autoritate contractanta (etapa apare doar daca ofertantul a acceptat cererea in faza
anterioara) - la primirea ofertei autoritatea contractanta are doua posibilitati:
- sa accepte oferta operatorului economic;
- sa refuze oferta, caz in care va completa motivul refuzului.

Daca autoritatea contractanta nu ia o decizie intr-un anumit numar de zile de la raspunsul oferatantului, procesul de achizitie se va inchide, achizitia ramanand neatribuita.


p.s. Sa stiti ca accept sa va ofer consultanta, oferta limitata la cateva conditii, sa acceptati si munca pro bono, ha, haa, haaa !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract sau seap ? ana500 ana500 Buna ziua . Vreau sa ma lamuresc si eu cu un aspect daca ma puteti ajuta . Lucrez intr-o institutie publica - o scoala . Achizitiile le facem prin SEAP ... (vezi toată discuția)
Achizitii publice simcarom simcarom Buna ziua As vrea sa stiu daca achizitiile publice pentru lucrari sant obligatorii pe SEAP Sau pot fi si prin negociere directa sau prin cerere de ... (vezi toată discuția)
Nota justificativa achizitie directa online(seap) ionelaeugenia ionelaeugenia Buna ziua. Lucrez consilier in cadrul Compartimentului specializat de achizitii la o autoritate contractanta. Ma intereseaza daca la achizitia directa online ... (vezi toată discuția)