pentru licitatiile la care participa isi modifica vizibil oferta in functie de preturile postate de ceilalti operatori economici.!
Secretul lui Polichinelle.
Personaj comic al teatrului de marionete, Polichinelle a apărut în Franţa secolului XVI. Dacă pe scenă a murit de mult, trăieşte în schimb, foarte confortabil şi aproape pretutindeni, în expresia cu „secretul“ care-i poartă numele.
Într-o snoavă dramatizată, Polichinelle, săvârşind un delict, află de la avocatul care-i arată articolul din codul penal că e pasibil de o pedeapsă gravă. Când avocatul iese din cameră, Polichinelle rupe pe furiş fila cu articolul respectiv, bucuros că-n felul acesta nu va mai putea fi condamnat, deoarece nu mai există… textul de lege şi nimeni nu-l ştie în afară de el.
De aici, prin „secretul lui Polichinelle“ se înţelege un lucru care-i considerat de naivi o mare taină, dar care în fapt e cunoscut de toată lumea.
sursa: I. Berg, Dicţionar de cuvinte, expresii, citate celebre, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1969, p.362-363
5.1 Cumparari directe
Cumpararile directe (sau achizitiile directe) se pot efectua in conditiile in care nu se depaseste anual valoarea-prag specificata in legislatie per produs, serviciu sau lucrare pe o anumita grupa de cod CPV. In SEAP cumpararile directe au la baza catalogul de produse definit ofertanti. O achizitie se poate initia doar prin alegerea unui produs de catalog.
Etapele cumpararii directe sunt urmatoarele:
- Initiere achizitie - autoritatea contractanta consulta cataloagele de produse ale ofertantilor, alege un produs, completeaza conditiile de livrare si plata, cantitatea si optional pretul maximal. Deasemenea va stabili si data limita pana la care ofertantul poate formula raspunsul.
- Decizie ofertant - la primirea cererii, ofertantul are doua optiuni:
- sa refuze cererea autoritatii contractante, caz in care e obligat sa completeze motivatia
refuzului;
- sa accepte cererea autoritatii contractante, caz in care va completa valorile pentru cheltuielile
suplimentare si discount; completarea acestor campuri este optionala; valoarea finala a achizitiei se va calcula adunand la valoarea produselor (pretul de catalog * cantitatea) valoarea cheltuielilor suplimentare si scazand valoarea discountului;
In cazul in care ofertantul nu furnizeaza nici un raspuns pana la data limita stabilita de autoritatea contractanta, procesul de achizitie se va inchide, achizitia fiind declarata neatribuita.
- Decizie autoritate contractanta (etapa apare doar daca ofertantul a acceptat cererea in faza
anterioara) - la primirea ofertei autoritatea contractanta are doua posibilitati:
- sa accepte oferta operatorului economic;
- sa refuze oferta, caz in care va completa motivul refuzului.
Daca autoritatea contractanta nu ia o decizie intr-un anumit numar de zile de la raspunsul oferatantului, procesul de achizitie se va inchide, achizitia ramanand neatribuita.
~ final discuție ~