Firma a achizitionat un imobil, care era intr-o stare degradata si de aceea a avut nevoie de lucrari de reparatii si amenajari.
In cadrul imobilului s-a amenajat si o locuinta, care este in folosinta unui angajat.
La un control anaf, foate cheltuielile corespunzatoare acestor lucrari au fost izolate si considerate nedeductibile, devenind cheltuieli in favoarea asociatilor si impozate ca dividende.
Imobilul este singurul sediu al firmei, unde se desfasoara activitatea (bazata pe munca de birou). Se platesc taxe ca firma si se realizeaza profit la respectivul sediu.
Mie mi se pare abuziva aceasta abordare a anaf si as dori sa stiu daca exista vreo baza legala in acest sens.
multumesc,
ddlkd
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
firma are 3 angajati, 2 fiind sot si sotie. sotia este asociat si angajat, sotul este doar angajat. al 3lea are domiciliul in alta localitate si face deplasari frecvente la sediul firmei, unde se si cazeaza pe perioada sederii.
Probabil au considerat acele cheltuieli ca dividende, asta ca sa nu le considere ca avantaj la persoana care este doar salariat si sa le trateze ca avantaj salarial.
Cod fiscal:
ART. 7 - Definiții ale termenilor comuni în înțelesul prezentului cod, cu excepția titlurilor VII și VIII, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
11. dividend - o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant, drept consecință a deținerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele:
ART. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal (1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuții sociale obligatorii, autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității.
victoria teo
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dle contabil, eu inteleg ca anaf-ul a considerat nedeductibile TOATE cheltuielile de amenajare, nu numai cele aferente apartamentului de serviciu. Cred ca nu e corect, ar trebui sa contestati actul.