avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amenajare imobil firmă. De ce a încadrat ANAF ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amenajare imobil firmă. De ce a încadrat ANAF cheltuielile corespunzătoare lucrărilor la cheltuieli nedeductibile?

Firma a achizitionat un imobil, care era intr-o stare degradata si de aceea a avut nevoie de lucrari de reparatii si amenajari.
In cadrul imobilului s-a amenajat si o locuinta, care este in folosinta unui angajat.
La un control anaf, foate cheltuielile corespunzatoare acestor lucrari au fost izolate si considerate nedeductibile, devenind cheltuieli in favoarea asociatilor si impozate ca dividende.
Imobilul este singurul sediu al firmei, unde se desfasoara activitatea (bazata pe munca de birou). Se platesc taxe ca firma si se realizeaza profit la respectivul sediu.
Mie mi se pare abuziva aceasta abordare a anaf si as dori sa stiu daca exista vreo baza legala in acest sens.
multumesc,
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ddlkd , utilizator 11:02, 27 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatul este si asociat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
firma are 3 angajati, 2 fiind sot si sotie. sotia este asociat si angajat, sotul este doar angajat. al 3lea are domiciliul in alta localitate si face deplasari frecvente la sediul firmei, unde se si cazeaza pe perioada sederii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil au considerat acele cheltuieli ca dividende, asta ca sa nu le considere ca avantaj la persoana care este doar salariat si sa le trateze ca avantaj salarial.

Cod fiscal:

ART. 7 - Definiții ale termenilor comuni
în înțelesul prezentului cod, cu excepția titlurilor VII și VIII, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

11. dividend - o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant, drept consecință a deținerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele:

ART. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuții sociale obligatorii, autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dle contabil, eu inteleg ca anaf-ul a considerat nedeductibile TOATE cheltuielile de amenajare, nu numai cele aferente apartamentului de serviciu. Cred ca nu e corect, ar trebui sa contestati actul.
Si eu cred ca actul de control trebuie contestat.

Alte discuții în legătură

Exista limitari pentru suprafata inchiriata in functie de salariati? cris2279 cris2279 Buna ziua, Am nevoie de putin ajutor. De curand, in urma unui control fiscal, s-a considerat ca o parte din chirie+utilitati nu mai sunt deductibile ... (vezi toată discuția)
Locuinta de serviciu dharalamb dharalamb am construit un sediu de firma, in care firma isi desfasoara activitatea. In imobilul respectiv am delimitat o zona, a carei destinatie a fost stabilita prin ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli srl neplatitor tva kwik kwik Buna ziua, Am o firma de tip microintreprindere SRL, neplatitoare de TVA, domeniul servicii software. Intrebarea este daca in cazul in care cumpar pe firma ... (vezi toată discuția)