avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Cheltuieli SRL neplatitor TVA
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Cheltuieli SRL neplatitor TVA

Buna ziua,
Am o firma de tip microintreprindere SRL, neplatitoare de TVA, domeniul servicii software.
Intrebarea este daca in cazul in care cumpar pe firma diverse chestii (gen drujba) care nu au treaba cu domeniul de activitate este legal?
Neavand impozit pe profit si nici treaba cu TVA-ul incalc vreo regula?
Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
george-neagu, moderator
Da, se poate reincadra tranzactia de catre ANAF, in caz de control:

ART. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuții sociale obligatorii, autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității.


Norme:

4. În sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzacție fără scop economic se înțelege orice tranzacție/activitate care nu este destinată să producă avantaje economice, beneficii, profituri și care determină, în mod artificial ori conjunctural, o situație fiscală mai favorabilă. În situația reîncadrării formei unei tranzacții/activități pentru ajustarea efectelor fiscale se aplică regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor și a contribuțiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc pentru raspuns.
Si in cazul in care se reincadreaza anumite cheltuieli ca neavand scop economic ce amenzi/impozite se aplica? Precizez ca am platit deja cei 1% pe toate sumele incasate (fiind micro cu 2 angajati).
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
kwik, utilizator
Se pot considera ca dividende si impozitate sumele cu 5%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte intre societati care au acelasi administrator ludeea ludeea Buna ziua, Ar putea exista impedimente din punct de vedere fiscal sau juridic ca intre doua societati comerciale care au acelasi administrator si aceiasi ... (vezi toată discuția)
Imobil cedat spre folosință cu contract de comodat, închiriat ulterior de comodatar. se plătește impozit? garleanu garleanu O persoana fizica incheie contract de comodat cu propria societate comerciala pentru un apartament.Societatea respectiva inchiriaza apartamentul respectiv ... (vezi toată discuția)
Exista limitari pentru suprafata inchiriata in functie de salariati? cris2279 cris2279 Buna ziua, Am nevoie de putin ajutor. De curand, in urma unui control fiscal, s-a considerat ca o parte din chirie+utilitati nu mai sunt deductibile ... (vezi toată discuția)