avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Putem sa facem apel la dosar?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Putem sa facem apel la dosar?

Buna seara!
As dori sa ma lămuriti, daca se poate, cu privire la urm situatie:
In urma cu aproape doi ani persoana x a fost oprita de către organele juridice pe motivul ca acesta conducea un autoveh neînmatriculat si fara permis.
Moped mai exact. In 2017 i s-a deschis dosar penal insa nu a stiut nimic.
Persoana a fost plecată din tara( dec 2016- iulie 2017) nu a stiut nimic de dosar.
In aceasta perioada pers trebuia sa se prezinte de cateva ori la tribunal insa repet, nu stia nimic si nu era in tara. Cand s a întors nu a primit nici o instiintare sau citație, iar anul acesta in ianuarie a primit sentinta:
O amenda de 1800 de lei pt conducerea autoveh neînmatriculat, calculata ca fiind 180 de zile amenda (detentie) la care s-a mai adăugat un an cu executare pt lipsa permisului de conducere. Incepand cu luna febr pers este privată de libertate si isi executa pedeapsa in regim deschis.
Vreau sa menționez ca am scos actele pt moped, de curand si in acea perioada era înmatriculat!
Persoana a condus pe drum de tara.. Si a fost judecata in lipsa.
Putem sa facem apel la dosar?
Chiar daca a trecut termenul?
Sau... Putem sa facem ceva??
Multumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
AndreEle, utilizator
Cel mai recent răspuns: AndreEle , utilizator 17:16, 16 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui să plătească avocat pentru a studia dosarul ca sa vada daca se mai poate face ceva.

In situatiile de acest fel orice mișcare juridică trebuie foarte bine gândită inainte de a fi făcută.

Orice judecată în lipsa prezintă risc ridicat de condamnare cu executare.
Mereu am atras atenția la acest aspect dar oamenii probabil se iau dupa alti avocați care spun că nu este nicio problemă...
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc frumos!!
De regula, având in vedere ca este vorba de o eroare judiciara, se poate cere revizuirea hotărârii dencondamnare si obținerea achitării penale. Cum puneți problema, persoana este nevinovata si executa pedeapsa degeaba
Va multumesc mult!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In urma cu aproape doi ani persoana x a fost oprita de către organele juridice pe motivul ca acesta conducea un autoveh neînmatriculat si fara permis.
Moped mai exact. In 2017 i s-a deschis dosar penal insa nu a stiut nimic.

Nu poate invoca faptul ca nu a stiut, PV de constatare a infractiunii flagrante intocmit la momentul depistarii constituie actul de sesizare al organelor de up, practic din acel moment are dosar penal.
Persoana a fost plecată din tara( dec 2016- iulie 2017) nu a stiut nimic de dosar.

Nu locuia la adresa din cartea de identitate? Nu a primit niciun fel de citatie la adresa respectiva?
Vreau sa menționez ca am scos actele pt moped, de curand si in acea perioada era înmatriculat!

Asta e un motiv serios pentru revizuire daca este adevarat.
Mergeti la dosar si vedeti ce anume au depus ei in sensul ca nu ar fi fost inmatriculat.
Si a fost judecata in lipsa.

Conf. art. 466 alin. 2 c.p.p. ”Este considerată judecată în lipsă persoana condamnată care nu a fost citată la proces şi nu a luat cunoştinţă în niciun alt mod oficial despre acesta, respectiv, deşi a avut cunoştinţă de proces, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei şi nu a putut încunoştinţa instanţa. Nu se consideră judecată în lipsă persoana condamnată care şi-a desemnat un apărător ales ori un mandatar, dacă aceştia s-au prezentat oricând în cursul procesului, şi nici persoana care, după comunicarea, potrivit legii, a sentinţei de condamnare, nu a declarat apel, a renunţat la declararea lui ori şi-a retras apelul.”

Alte discuții în legătură

Condus masina radiata dan tita dan tita Buna. Am cump arat o masina cu nr de anglia m a oprit politia si la o verificare s a gasit data la export ceva de genu radiat. Eu nu am stiut, persoana de la ... (vezi toată discuția)
Dosar penal, ce urmeaza? didi23 didi23 buna. daca ti se face dosar penal pt conducere masina cu nr rosii expirate si false care sunt urmarile? ce urmeaza? se ajunge in tribunal? se da amenda? mersi (vezi toată discuția)
Amenda penala 140897 140897 Buna ziua as dori sa stiu daca dupa ce am platit amenda penala pot depune dosarul pentru permis si dupa cele 6 luni sa pot da numai orasul (vezi toată discuția)