avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit D101+ Bilant
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

D101+ Bilant

Buna ziua, in data de 21.02.2018 au incetat raporturile de munca cu societatea la care am lucrat in ultimii doi ani. Inventarierea patrimoniului s-a efectuat dar nu au facut ,, Procesul verbal privind rezultatul inventarierii. " ca atare pana la data de 21.02.2018 nu am putut intocmi D101. Directorul general de la firma la care am lucrat, imi cere cu insistenta inventarul, D101 si depunerea Bilantului.

Intrebarea este daca mai am dreptul sa depun declaratiile cerute si in ce conditii ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:13, 22 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situatiile financiare anuale nu se pot depune fara existenta inventarierii anuale.

Legea 82/1991:
Art. 7. - (1) Persoanele prevăzute la art. 1 au obligaţia să efectueze inventarierea generală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii deţinute la începutul activităţii, cel puţin o dată în cursul exerciţiului financiar, precum şi în cazul fuziunii, divizării sau lichidării şi în alte situaţii prevăzute de lege

Ordin 1802/2014:
82. -
(1) În scopul întocmirii situaţiilor financiare anuale, entităţile trebuie să procedeze la inventarierea şi evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii.
(2) În situaţiile financiare anuale elementele de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii se reflectă şi se evaluează la valoarea contabilă, pusă de acord cu rezultatele inventarierii. Prezentele reguli de evaluare se aplică inclusiv în cazul bunurilor care au fost aduse drept aport la capital şi al activelor în curs de execuţie.

Ordin 2861/2009:
(2) Inventarierea are ca scop principal stabilirea situaţiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale fiecărei entităţi, precum şi a bunurilor şi valorilor deţinute cu orice titlu, aparţinând altor persoane juridice sau fizice, în vederea întocmirii situaţiilor financiare anuale care trebuie să ofere o imagine fidelă a poziţiei financiare şi a performanţei entităţii pentru respectivul exerciţiu financiar.

45. -
(1) Rezultatele inventarierii trebuie înregistrate în evidenţa tehnico-operativă în termen de cel mult 7 zile lucrătoare de la data aprobării procesului-verbal de inventariere de către administrator, ordonatorul de credite sau persoana responsabilă cu gestiunea entităţii.
Rezultatul inventarierii se înregistrează în contabilitate potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991, republicată, şi în conformitate cu reglementările contabile aplicabile.
(2) Pe baza registrului-inventar şi a balanţei de verificare întocmite la finele exerciţiului financiar se întocmeşte bilanţul, parte componentă a situaţiilor financiare anuale, ale cărui posturi trebuie să corespundă cu datele înregistrate în contabilitate, puse de acord cu situaţia reală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, stabilită pe baza inventarului.

In baza PV inventariere se procedeaza la intocmirea bilantului anual.
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare registru inventar mon1981 mon1981 Am o firma mica de prestari servicii , nu am stocuri, rulaj destul de mic ca si valoare, este suficient daca completez registrul de inventar? Sau trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Bunuri gasite in plus la inventariere croberta croberta Pt bunurile gasite in plus la inventariere se taie NRCD sau se inregistreaza bunurile in contabilitate cu lista de inventariere intocmita in acest scop ? (vezi toată discuția)
Comisia de inventariere pfa sebitoma sebitoma numarul si componenta comisiei daca se poate trimitere la lege multumesc anticipat (vezi toată discuția)