avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este posibil?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este posibil?

buna ziua! imi poate spune cineva daca pot face o cerere de reabilitare inainte de termen?am fost condamnat definitiv in 2012 am fost eliberat in 2014 si nu stiu cat trebuie sa astept pentru reabilitare.Mentionez faptul ca am fost condramna 2+1 si nu am mai fost condamnat de la data eliberarii.Multumesc anticipat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care este cuantumul pedepsei stabilit de instanță?

Articolul 165 din Codul penal
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune.
Articolul 166
Reabilitarea judecătorească
(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.
(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanța, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.
Articolul 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 și art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnați la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3) În caz de grațiere totală sau de grațiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de grațiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de grațiere se referă la infracțiuni în curs de judecată.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
(5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea și curge de la data executării ultimei pedepse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In privinta reabilitarii judecatoresti, pedeapsa cu inchisoarea ... astridamel astridamel in privinta reabilitarii judecatoresti, pedeapsa cu inchisoarea se considera a fi executata de la eliberarea conditionata sau de la momentul cand se termina , ... (vezi toată discuția)
Reabilitare Dapix75 Dapix75 Cand intervine reabilitarea? Vad ca la art 166 din noul cp se spune ca reabilitarea judecătorească intervine acum fara acea fractie din pedeapsa. Exemplu ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu suspendare executarii sub supraveghere- reabilitare? mmmiha mmmiha Buna seara , In data de 25.10.2009 a ramas definitiva o condamnare care prin care s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor ... (vezi toată discuția)