Paşaportul simplu electronic este documentul de călătorie care se eliberează , la cerere, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate.
Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic, cu menţionarea statului de domiciliu.
La depunerea cererii pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic domiciliul în străinătate, actul de identitate (carte de identitate/ buletin de identitate) prezentat se retrage şi se transmite serviciului public comunitar pentru evidenţa persoanelor competent, iar paşaportul anterior se anulează şi se restituie titularului.
Prezenţa personală la sediul misiunii diplomatice/oficiului consular a solicitantului de paşaport simplu electronic este obligatorie la momentul depunerii cererii.
[ link extern ]
Documentele necesare:
paşaportul anterior, dacă acesta există;
certificate de stare civilă (naştere, căsătorie – pentru persoanele căsătorite, deces-pentru persoanele văduve, certificate de stare civila româneşti cu înscrierea menţiunilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi numele purtat in urma divorţului - pentru persoanele divorţate);
cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate (dacă acestea există);
documente eliberate de autorităţile statului de domiciliu împreună cu traducerea în limba română, după caz, din care să rezulte dreptul legal de şedere pe teritoriul statului respectiv (una dintre următoarele situaţii):
dobândirea unui drept de şedere pentru o perioadă de cel puţin un an sau, după caz, prelungirea succesivă a dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
dobândirea unui drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificării familiale cu o persoană care domiciliază pe teritoriul acelui stat;
dobândirea unui drept de lungă şedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv;
dobândirea cetăţeniei statului respectiv;
dobândirea unui drept de muncă ori înscrierea într-o instituţie privată sau publică cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională;
dobândirea unui certificat de înregistrare sau alt document care atestă rezidenţa într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană.
dovada achitării taxei consulare, completată pe numele solicitantului.
Toate documentele trebuie prezentate în original.
NOTĂ:
cetăţeanul român care are domiciliul în străinătate îşi poate stabili oricând, în mod liber, domiciliul în România;
actele de stare civilă ale cetăţenilor români eliberate de autorităţile străine pot fi acceptate numai după efectuarea înscrierii sau transcrierii în registrele de stare civilă române, potrivit legii;
în cazul în care există diferenţe între nume şi prenume înscrise în documentele prezentate şi cele solicitate a fi înscrise în paşaportul simplu electronic, cu menţionarea statului de domiciliu, ca urmare a schimbării numelui sau prenumelui intervenite în străinătate, cererea poate fi acceptată numai după înscrierea menţiunii privitoare la această schimbare pe actul de stare civilă.
sunt acceptate doar hotărâri judecătoreşti pronunţate în România sau care au fost recunoscute de către o instanţă română.
[ link extern ]
Sigur, daca nu va puteti dovedi sederea legala in Spania si nu puteti dovedi ca sunteti inscris de catre autoritatile spaniole ca domiciliind la o adresa din Spania, nu se poate elibera un pasaport CRDS.
Despre ce inseamna "sedere legala in Spania" vedeti
[ link extern ]
Din ce-mi amintesc eu de la eliberarea pasaportului meu CRDS, la prima cerere de pasaport CRDS vi se ofera in mod automat sa completati cererea de declarare a domiciliului in strainatate. Deci ori n-ati completat aceasta cerere, ori n-ati putut dovedi cele doua lucruri enuntate mai sus (sederea legala si domiciliul). De ex. anumite tari considera ca hotelurile si parcurile de vacanta nu pot fi domicilii, nu stiu daca e asa in Spania.