avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Refuz eliberare pașaport CRDS de la consulat. Nu ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Refuz eliberare pașaport CRDS de la consulat. Nu înțelegem natura acestei îngrădiri a libertății unui cetățean român de a-și stabili domiciliul acolo unde dorește

Bună ziua,
Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul Spaniei.
În pofida faptului că sunt întrunite condițiile de eliberare ale pașapoortului CRDS (drept de ședere, certificat de naștere și de căsătorie, pașaport anterior, carte de identitate, etc.) sunt întâmpinate refuzuri cu următoarea justificare: "Dvs. nu va calificati pentru un pasaport CRDS - cetatean roman cu domiciliul in strainatate deoarece aveti o CI valabila care atesta un domiciliu in RO. Rugam refaceti cererea pentru un pasaport simplu electronic pentru cetateni romani majori cu domiciliul in RO."
Chiar dacă petentul este informat de faptul ca eliberarea pașaportului CRDS duce la anularea cărții de identitate, nu înțelegem natura acestei îngrădiri a libertății unui cetățean român de a-și stabili domiciliul acolo unde dorește, ținând cont de faptul că petenții NU MAI AU domiciliu în România și locuiesc în mod statornic în Spania..
Am dori un răspuns justificat legal, în măsura posibilităților.
Vă mulțumim!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: xdaniel , utilizator 19:21, 15 Octombrie 2018
Bănuiam eu că nu cunoașteți sistemul SIMISC.
Deci, în momentul în care nu sunt îndeplinite condițiile de obținere ale pașaportului CRDS (lipsă dovadă domiciliu, drept ședere, etc. ) dosarul se refuză din start. Ceea ce s-a întâmplat, dacă citiți postarea inițială, este că motivul refuzului a fost cel menționat (carte de identitate în vigoare) și nu lipsa vreunui document. "Dvs. nu va calificati pentru un pasaport CRDS - cetatean roman cu domiciliul in strainatate deoarece aveti o CI valabila care atesta un domiciliu in RO. Rugam refaceti cererea pentru un pasaport simplu electronic pentru cetateni romani majori cu domiciliul in RO."
Întrebarea rămâne aceeași: care sunt acele cazuri expres prevăzute de lege?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ar trebui sa existe pasaportul CRDS pt ca acesta te lipseste de drepturi care le ai in baza CI. Practic statul roman te conditioneaza la reanoirea cartii de identitate. Pt reanoirea cartii de identitate statul roman te obliga sa dai mai intai o declaratie falsa precum ca ai domiciliul in Ro cand de fapt ai domiciliul stabil, permanent, in alta tara UE. Locuiesc in Spania din 1992 iar in 2008 spaniolii mi-au facut certificatul de cetatean european cu domicililu permanent in Spania. Acea faimoasa hartie verde. In contra dispozitiilor legale chiar din Romania si din CE in privinta libertatii circulatiei si stabilirii domiciliului oriunde se doreste in UE statul roman te obliga sa declari FALS un domicilu oriunde ar fi din Ro, ca conditie obligatorie pt reanoirea CI. Este un caz perfect pt dat in judecata la CE statul roman si obligat sa plateasca despagubiri si sa schimbe legea de evidenta a populatiei, pt ca contravine statutului UE pe care statul roman la acceptat. Este impotriva statutului UE si a legalitatii sa te oblige sa declari un domiciliu in Romania, altul decat cel real. pasaportul CRDS de asemeni este contrariu statutului UE. Pasaportul CRDS este legal si util doar daca cetateanul roman si european isi stabileste domiciliul permanent in afara UE. In caitate de cetateni UE in UE circulam si ne stabilim liber unde dorim doar pe baza CI dar suntem obligati sa mintim, sa declaram fals pt ca sa ni se renoveze CI
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2018
ana_panait, utilizator
Exceptii>domiciliul copilului minor este la parintii sai ori la persoana caruia ii este incredintat si care il reprezinta< domiciliul incapabilului/persoanei puse sub interdictie este la tutorele sau, domiciliul copiilor din casele de copiii este la adresa institutiei de ocrotire, domiciliul persoanelor din caminele de batrani este la sediul institutiei si exemplele pot continua/etc. In cazul dvs. consider ca ar trebui sa solicitati o audienta la consul. Nu este firesc sa fiti obligat sa aveti domiciliul in tara daca nu mai doriti si mai ales daca nu mai locuiti efectiv aici. Spuneti ca ati vandut locuinta, na.
Renuntarea la Cartea de Identitate nationala presupune la renuntarea unor drepturi de cetatean roman si multe, multe probleme pe viitor, atat in UE cat si in tara al carei cetatean esti.
Vezi mai multe detalii [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare crds de către consulat român în spania mapostolro mapostolro Bună ziua, Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie si actul de identitate al cetateanului roman ContSters185701 ContSters185701 O persoana cu dubla cetatenie poate detine carte de identitate pentru fiecare tara a carei cetatean este? (vezi toată discuția)
Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)