SUNT O MAMA DIVORTATA SI AM UN COPIL DE 5 ANI ,VREAU SA MA DUC CU COPILULIN CONCEDIU PESTE GRANITA SI FOSTUL MEU SOT NU VREA SA-MI DEA NICI UN ACORD LA NOTAR 'CE POT SA FAC PE CALE LEGALA .FOSTUL SOT NICI NU-L INTERESEAZA DE COPIL. CU RESPECTE.
Daca aveti custodia copilului iar hotararea de incredintare este una definitiva si irevocabila , nu mai este nevoie de acordul tatalui pentru a calatori impreuna cu minorul peste hoatare.
Legea 248/2005 reglementeaza scoaterea minorului din tara.
Totusi, daca tatal are drept de vizita si nu-i este respectat acest drept, plecarea dvs cu minorul in strainatate il poate determina pe tata sa depuna plangere penala privind savarsirea infractiunii prevazute de art 307 cod penal.
Trebuie sa prezentati la iesirea din tara hotararea de incredintare ( sau de divort in care se mentioneaza incredintarea catre dvs.) in original. Ofiterii vamali doar o sa o studieze, NU o vor retine. Minorul trebuie sa aiba si pasaport individual sau sa fie trecut pe pasaportul dvs.
Daca aveti o hotarare definitiva si irevocabila prin care minorul v-a fost incredintat dvs. puteti iesi din tara cu minorul, fara acordul tatalui.
Conditiile in care un minor, cetatean roman, poate iesi de pe teritoriul Romaniei sunt reglementate prin dispozitiile art. 30 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acordul tatalui
ana_bela
In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)