Buna ziua,
Sunt recasatorita de 5 ani si am din prima casatorie un baietel de 11 ani. Tatal lui nu-l mai viziteaza de 4 ani si nu-i plateste pensie alimentara. Nu am vrut sa deschid dosar penal pentru ca n-am vrut sa ii distrug sansele de a munci in strainatate. Problema e ca nu dam de el sa ne faca un act notarial prin care sa putem calatori impreuna cu copilul in excursie in Uniunea Europeana. Ne-am gandit ca ar fi mai usor sa il infieze sotul meu. Nu stim unde sa ne adresam. Precizez ca in urma divortului am hotarire definitiva de incredintare.
Daca nu dati de el pentu o declaratie notariala, cum veti da de el ca sa-l convingeti sa-si dea consimtamantul autentic la adoptie? Fara consimtamantul lui nu se poate.
Daca aveti hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care vi se incredintare copilul dvs, atunci nu mai este nevoie de acordul tatalui pentru a iesi cu el din tara. In acest sens, articolul 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate prevede ca : minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau este titular al unui pasaport individual sau al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
Pentru adoptie va puteti adresa Oficiului Roman pentru Adoptii.
Nu se poate face adoptia fara consimtamintul lui? Nici daca a abandonat de 4 ani copilul? Nu i-a platit pensie alimentara decat cind i s-a retinut pe stat, in rest imi mai trimitea fosta mea soacra mai putin de 50% din pensia lunara tt pina acum 4 ani. Ultima veste despre el o am de 2 ani, de cind a plecat in Spania. Ce pot face in aceasta sitatie?
Va raspuns elis mai sus mai explicit.
Daca singura problema este iesirea din tara, nu e nici o problema pentru ca puteti iesi cu copilul fara consimtamantul tatalui prezentand hotararea judecatoreasca legalizata.
Dar pentru adoptie este o problema. Fara consimtamantul tatalui copilul nu poate fi adoptat.
În mod excepţional, instanţa judecătorească poate trece peste refuzul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui de a consimţi la adopţia copilului, dacă se dovedeşte, prin orice mijloc de probă, că aceştia refuză în mod abuziv să-şi dea consimţământul la adopţie şi instanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului, ţinând seama şi de opinia acestuia dată în condiţiile art. 11 alin. (1) lit. b) din Legea nr.273/2004, cu motivarea expresă a hotărârii în această privinţă.