avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedurile vanzarii terenului agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedurile vanzarii terenului agricol

Buna ziua!Care este procedura de a vinde terenul agricol in calitate de proprietar si nu arendas?
Am inteles ca trebuie sa merg la primarie sa afisez oferta de vanzare pentru a afla preemptorii si vecinii.Insa totodata am vazut ceva si de stat,ca ar trebui sa intreb si statul,insa in cazul in care vecinii etc nu il vor il pot vinde la liber cui vreau eu fara a mai intreba statul?
Iar a doua problema,citisem ceva de o lege privind restrictionarea achizitiei de terenuri de catre straini,lege ce ar prevede ca respectivul sa fie din judet,insa nu stiu daca se aplica si fermierilor romani din alte judete care doresc sa faca investitii in alt judet..Legea este promulgata?Ce se poate intampla daca pentru moment vom semna doar o promisiune,iar legea intra in vigoare inainte de preluarea terenului de viitorul cumparator?
Cel mai recent răspuns: MrFB , utilizator 14:10, 20 Martie 2018
Definitivată după largi dezbateri, Legea nr. 17/2014 stabileşte aplicarea, în materie, a dreptului comun, precum şi a dreptului de preemţiune.

Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Codul civil, şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale.


Dacă vânzarea se face prin contract, atunci solicitarea şi utilizarea certificatului de carte funciară în contractele translative de proprietate privind bunurile imobile şi alte drepturi reale fac pe deplin dovada bunei-credinţe atât a părţilor din contract, cât şi pentru profesionistul instrumentator, cu privire la calitatea de proprietar a vânzătorului asupra imobilului supus vânzării conform descrierii din cartea funciară.

Vânzătorul înregistrează, la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoştinţa preemptorilor. Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol şi de documentele doveditoare care vor fi prevăzute de normele metodologice de aplicare a legii.

Buna ziua! Va multumesc frumos pentru raspuns si pentru timpul acordat.Ma intereaza in mod special acea parte a legii care spune " precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului". Este obligatoriu sa vorbesc cu cei din ADS daca eu am deja cumparator?Nefiind vorba de coproprietari,arendasi,vecini etc ci de un investitor din alt judet.Este necesar ca cel care cumpara terenul sa fie rezident al judetului de o perioada anume?
Il pot vinde la liber cui vreau?
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
MrFB, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract arenda teren extravilan Kuntay Musa Kuntay Musa Am incheiat un contract de arenda, eu fiind proprietarul. Arendasul a dorit sa cumpere terenul. De la bun inceput arendasul taraganeaza sub diferite motive ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren extravilan de catre arendasul coproprietarului ... corinaas corinaas Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca se poate cumpara un teren extravilan (cota parte - 2 proprietari din 3 vand) de catre arendasul coproprietarului ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)