avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unul dintre proprietarii apartamentului pe care vreau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unul dintre proprietarii apartamentului pe care vreau să-l cumpăr are Alzheimer. I se acordă certificat medico-legal de la IML dacă are această afecțiune?

Buna seara.am o problema:vreau sa cumpar un apartament,proprietari sunt 2 mostenitori,mama si fiu,mama sufetind de boala altzaimer ,nu are discernamant si noua ni s.a ascuns acest fapt,afland ulterior de la vecini.am inteles ca fiul ei ar putea sa scoata un certif medico legal de la iml si as vrea sa stiu dc i se acorda si in ce circumstante(am inteles ca este nevoie de un tutore)fiul dansei spune ca este dispus sa o ia la el ,sa ii faca mutatie la locuinta sa.mentionez ca batrana este in varsta de 85 de an8.as vrea sa stiu dc are vreo sansa sa obtina acel certif pt ca un notar nu se baga sa ii f procura fara acest certificat pt a putea incheia tranzactia cu mine sau nu se poate decat dupa ce moare batrana sa vanda???
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mitrus Cristian , utilizator 14:39, 21 Martie 2018
In conditiile specificate, vanzarea nu se poate incheia in mod valabil...
Certificatul medico-legal psihiatric,este documentul /actul medico-legal intocmit la cererea persoanelor fizice in vederea incheierii unui act de dispozitie=contract de vanzare-cumparare, contract de intretinere, donatie, testament etc.
Pentru a obtine certificatul se parcurg urmatoarele etape:
1. Programarea: se face numai la sediul INML, in orice zi lucratoare, intre orele 09:30-12:00, la secretariatul Comisiei de prima expertiza psihiatrica (etaj 1), pe baza unui act de identitate (buletin de identitate, carte de identitate sau pasaport).
Programarea poate fi facuta si de catre o alta persoana, care va trebui sa se prezinte insa cu actul de identitate, in original, al persoanei a carei examinare se doreste.
2. La programare se va plati si contravaloarea actului, respectiv:
- 185 ron – atunci cand examinarea persoanei se va face la sediul INML;
- 500 ron + 106,9 ron – atunci cand examinarea persoanei se va face ladomiciliu/spital/
camin in cazul persoanelor netransportabile, cu aprobarea sefului de laborator si in limita posibilitatilor logistice de asigurare ale unei astfel de prestatii. Atragem atentia insa ca programarile pentru aceasta situatie se intind pe perioade mari de timp, de ordinul lunilor de zile
3. Dupa ce se completeaza cererea de examinare si se achita taxa aferenta, se elibereaza doua bilete de trimitere: unul catre medicul de familie si unul catre CSM =Centrul de sanatate mintala teritorial.
Cu rezultatele ambelor trimiteri, precum si cu toate celelalte documente medicale existente persoana in cauza se va prezenta la comisie in ziua programata.
Aceste documente medicale sunt indispensabile incheierii lucrarii.
Practica notariala acorda certificatului medico-legal psihiatric un termen de valabilitate de 30 de zile calendaristice scurse de la data examinarii persoanei in comisie.
Trebuie sa stiti insa, ca pentru a se elibera acest document, este necesar un interval de lucru necesar pentru redactare, dactilografiere, semnare,de 10 zile calendaristice, fie de la examinarea in comisie (daca s-a depus documentatia medicala solicitata), fie din momentul depunerii documentatiei medicale solicitate (daca aceasta este depusa ulterior examinarii).
Termenul de valabilitate de 30 de zile va decurge din ziua examinarii in comisie (din care se scad cele 10 zile necesare eliberarii, numai daca in ziua examinarii au fost depuse si rezultatele celor doua trimiteri).
Va ramân astfel la dispozitie 20 de zile in care sa incheiati actul notarial.
Pentru a se evita pierderea valabilitatii actului este ecomandabil sa solicitati eliberarea certificatului numai odata cu finalizarea obtinerii celorlalte acte necesare demersului notarial.
Expertiza medico-legala psihiatrica in vederea punerii sub interdictie
Persoanele interesate in astfel de cauze trebuie sa stie ca expertiza medico-legala psihiatrica in vederea punerii sub interdictie se efectueaza numai la solicitarea organelor judiciare, prin ordonanta scrisa.
Procedura programarii la expertiza este aceeasi ca si cea expusa in cazul certificatului medico-legal psihiatric.


Multumesc frumos pt raspuns.Problema este ca noi am facut un contract prin agentie,am dat un avans,ni s.a ascuns problema de sanatate a batranei,au pus.o sa semneze fara discernamant...ei ne zc ca o sa rezolve,ca o sa ii scoata acest certificat de la I N M L ,dar eu cred ca nu ii da nimeni acest certificat deoarece batrana din cate am auzit la astfel de cazuri ar avea nevoie de un tutore...Intrebarea mea este dc noi nu ne primim avansul de la ei ar trebui sa ii actionam in judecata???
Anterior actionarii in judecata, va trebui formulata o procedura prealabila de notificare conform continutului antecontractului. Este esentiala modalitatea in care a fost intocmit antecontractul...
Antecontractul a fost incheiat prin agentie iar dc nu se incheie actul de vanzare pana la data termen stipulata in contract ,vanzatorul trebuie sa restituie dublu suma iar cumparatorul pierde avansul( acestea sunt clauzele).Insa noi acum suntem foarte sceptici deoarece el ne.a ascuns toate problemele care le are plus ca are si datorii f mari la intretinere de care nu ne.a spus...Oare acel act de la IMNL este deajuns la notar ca sa nu mai fie nicio problema sa se poata incheia actul asa cum spune el????Multumesc.

Alte discuții în legătură

Certificat medico legal de la psihiatru simionescuirina simionescuirina O matusa imi lasa apartamentul, facem donatie cu uzufruct, mentionez ca are 90 ani si avem nevoie de certificat medicolegal, este valabil cel de la ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu sau fără partaj DobreC DobreC Bună seara! In urma decesului parintilor, am ramas 6 frati. Am deschis succesiunea, in care dorim, bine-nteles partajul amiabil. Inainte cu patru zile de ... (vezi toată discuția)
Modificarea art. 184 din codul de procedură penală ContSters396991 ContSters396991 (1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de ... (vezi toată discuția)