avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parte responsabila civilmente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parte responsabila civilmente

Sunt de putin timp in domeniu, si nu am avut spete asemanatoare.
Intr-un accident de circulatie, invinuitul a depasit in varf de panta, fara vizibilitate, ziua mare, si s-a ciocnit cu un alt autoturism. Cere introducerea in cauza ca parte responsabila civilmente, administratorul drumului, pe motiv ca nu era marcat drumul cu linie continua. Cum se poate apara administratorul drumului in acesta cauza?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gianis , utilizator 15:39, 26 Octombrie 2009
In general,daca situatia este reala, se lasa la precierea instantei cu privire la cererea formulata,intrucat este evident ca aceasta este admisibila.
Poate avea calitate de parte responsabila civilmente administratorul respectivului sector de drum.(dovedind , totodata , neglijenta in serviciu a acestuia )
gianis a scris:

Intr-un accident de circulatie, invinuitul a depasit in varf de panta, fara vizibilitate, ziua mare, si s-a ciocnit cu un alt autoturism. Cere introducerea in cauza ca parte responsabila civilmente, administratorul drumului, pe motiv ca nu era marcat drumul cu linie continua. Cum se poate apara administratorul drumului in acesta cauza?

Parerea mea este ca nu poate fi admisa o astfel de cerere, deoarece existenta sau nu a marcajului cu linie continua nu are nicio influenta asupra obligatiilor impuse de legiuitor conducatorilor auto din trafic.
Astfel, Regulamentul de aplicare a Codului rutier prevede:
Art. 120. - (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
b) în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;

................................................................................................
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

Astfel, in speta, conducatorul auto a incalcat flagrant prevederile art. 120 lit. b sau c, dupa caz din Regulament. Daca era si marcajul cu linie continua incalcat, atunci ar fi incalcat si art. 120 lit. i.
In cauza va fi parte si asiguratorul. ;)
Va multumesc pentru parerile pe care mi le-ati inpartasit si pentru promtitudinea raspunsurilor. Sper sa pot motiva destul de bine, pentru a fi respinsa cererea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere mircea_barto mircea_barto Mi-a fost suspentat permisul de conducere auto, pentru depasire in zona de actiune a indicatorului \"depasirea interzisa\", in data de 13.11.2010. Cred ca e o ... (vezi toată discuția)
Incepere depasire pe linie discontinua, fara obiectii. goldieczr goldieczr Buna ziua. Acum cateva zile am inceput o depasire pe linie discontinua pe care am fost nevoit sa o finalizez pe linia continua, insa fix in mijlocul depasirii ... (vezi toată discuția)
Este legala depasirea a doua camioane? christee christee Buna ziua Dee curand am avut urmatoarea problema: drum in localitate, o banda pe sens, in fata mea doua camioane; ma angajez in depasirea primului, nu am ... (vezi toată discuția)