Meselica a scris:
- pe o lungime de circa 6 metri din limita de proprietate, vecinul meu are construit un sopron.
Anul acesta a refacut acoperisul acestuia si in acest moment streasina depaseste limita de proprietate, intrand pe terenul meu cu cca. 30 cm pe toata lungimea sopronului.
Ce pot face in aceasta situatie dat fiind faptul ca am discutat de cateva ori cu el pe parcursul edificarii noului acoperis al sopronului dar el a finalizat lucrarea netinand cont de granita.
Buna ziua,
Raspunsurile la intrebarile Dvs. se gasesc in prev. Codului Civil Roman (cel deocamdata in vigoare):
SECTIUNEA II
Despre distanta si lucrãrile intermediare cerute pentru oarecare constructii
Art. 610. Cel ce face un put sau o privatã lângã un zid fie comun sau nu; cel ce vrea sã clãdeascã un cãmin sau vatrã, o fierãrie, un cuptor sau o sobã, sã-i înlãture un ocol de vite, sau cel ce vrea sã puie lângã zid un magazin de sare, sau grãmezi de materii corozive; e îndatorat sã lase depãrtarea prescrisã de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau sã facã lucrãrile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vãtãmare vecinului.
SECTIUNEA III
Despre vederea în proprietatea vecinului
Art. 611. Unul din vecini nu poate face, fãrã consimtãmântul celuilalt, nici într-un chip, fereastrã sau deschidere într-un zid comun.
Art. 612. Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietãtii îngrãdite sau neîngrãdite a vecinului sãu, de nu va fi o distantã de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinã.
Art. 613. Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri.
Art. 614. Distanta de care este vorba în cele douã articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafarã, pânã la linia de despãrtire a celor douã proprietãti.
SECTIUNEA IV
Despre picãtura stresinilor
Art. 615. Tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel încât apele din ploi sã se scurgã pe terenul sãu, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sãu.
A se vedea si prev. Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 pentru autorizarea executãrii constructiilor si unele mãsuri pentru realizarea locuintelor, republicatã (M. Of. nr. 3 din 13 ianuarie 1997)
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov