Deci mergeam cu motostivuitoru în incinta fabrici pentru a încărca un tir și pentru asta mergeam înt-run alt punct al fabrici ningea era zăpadă ,vo dădeam la o parte pentru a merge să- mi desfășor obligațiile de servici , am dat zăpada într-o parte , peste bordură și am dat înapoi aproximativ 2- 3 metri , și atunci o mașină particulară a unui coleg a venit în spatele meu și ne- am lovit . ce pot să fac , să mă îndrume cineva , că vor să plătesc eu și sunt mulți bani , nu am , aș vrra o cale legală ținînd cont că eram la serviciu cu utilaju fabrici în incintă și el era cu mașina proprietate tot în incinta fabrici .mă lămurește cineva , ce să fac ? Mulțumesc .
Evenimentul produs se cerceteaza de catre o comisie numita prin decizia angajatorului. Se stabilesc conditiile in care s-a produs evenimentul, cauzele si responsabilitatile, vis a vis de fisa postului si atributiile de serviciu. Se au in vedere inclusiv semnele de circulatie plantate pe drumurile de acces din intreprindere. Colegul trebuia sa detina aprobare scrisa de la angajator pentru a intra cu masina personala in incinta firmei.
Puteti contesta PV de cercetare eveniment, incheiat, mai intai la angajator si dupa caz, in instanta de judecata. Puteti solicita instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii si in specializarea auto.
In speta este vorba de raspundere civila a angajatorului. Deci pagubitul poate cere daune societatii unde lucrati. Angajatorul se poate indrepta impotriva dvs. daca face dovada ca v-ati asumat sa plati astfel de daune sau daca ati incalcat normele/ instructiunile interne (o fisa a postului, contract de munca, act aditional, ROF/ ROI, instructiuni, etc.).
In mod normal, pentru astfel de evenimente angajatorul ar trebui sa detina o asigurare de raspundere civila generala, care sa acopera daunele produse tertilor din vina prepusilor sai.
Dumneavoastra nu ati putea sa incheiati o asigurare de raspundere civila pentru utilajul pe care lucrati.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
@workfiresafety
Mentionati, citez: "... Daca angajatorul nu a indeplinit aceste obligatii, aveti toate sansele sa castigati un eventual proces cu acesta. Daca le-a indeplinit si ati fost instruit, vina va apartine in totalitate."
Personal, nu cred intr-un verdict categoric, in conditiile in care in eveniment este implicat si un autoturism care in mod normal nu avea ce cauta in incinta firmei. In cadrul cercetarii evenimentului produs se are in vedere respectarea regulilor de circulatie de catre ambii conducatori ai echipamentelor tehnice implicate.
Conducătorul unui vehicul sau unui utilaj este după părerea mea singurul vinovat de producerea accidentului deoarece cu siguranță nu s-a uitat pe unde merge, nu s-a asigurat că spațiul de manevră e liber de obstacole. Pentru neglijență în utilizarea utilajului nu văd de ce ar trebui angajatorul să suporte daunele păgubitului. Că mașina se afla sau nu regulamentar unde se afla asta nu știu dacă are relevanță. Nu cel cu mașina a intrat în utilaj ci invers. Ce era dacă intra într-un zid al clădirii? Era clădirea de vină că avea acolo acel zid? Clară neglijență în manevrarea utilajului.