avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata liftului si gunoiului de catre locatarii de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata liftului si gunoiului de catre locatarii de la parter

Va rog sa ne dati o mana de ajutor intr-o problema: suntem doua chiriase intr-un apartament situat la parterul unui bloc cu 9 etaje. Cheltuielile comune afisate de administrator arata ca noi avem aceleasi cheltuieli comune cu ceilalti, desi nu beneficiem de lift si gunoi ( ghena permanent infundata ). Ce putem face pentru a fi scutite de plata liftului si a gunoiului ( pe care il scoatem personal la un tomberon, afara )?
Banuiesc ca ati vorbit cu administratorul blocului si daca asta nu a dat rezultate atunci alta solutie nu aveti decat sa incercati pe cale judecatoreasca.
1-Prevederile in vigoare care trebuiesc respectate si aplicate cu ocazia intocmirii si individualizari cotelor de contributie individuala,listele lunare de intretinere prevad criterii stricte pentru impunerea si perceperea diferitelor articole de plati,respectiv cele la care va referiti dvs.
Domiciliind la parter,legal nu poate sa vi se impuna la plata costuri aferente utilizare lift.
Referitor la problema cu ghena de gunoi,aceasta trebuie solutionata prin sesizarea asociatiei de proprietari ,care este responsabila pentru intretinerea si buna functionare a instalatiilor comune conform L nr 230/2007
art 34 (1)Administrarea,intretinerea,investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune sunt in sarcina asociatiei de proprietari
Cap VIII Sanctiuni,Art 56 Constituie contraventii urmatoarele fapte
Neluarea de catre proprietari,de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprieatari a tuturor masurilor necesare pentru aferente (ascensor,...instalatii de colectarea a deseurilor )pe toata durata de existenta a acestora

In vederea lamuririi legalitatii impuneri la plata de sume pe care le apreciati injuste,aveti dreptul conform art 10 L nr 230/2007
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatie de proprietari si au acces ,la cerere,la orice document al acesteia

HG nr 1588/2007
art 1) proprietarii membrii ai asociatiei au si urmatoarele drepturi d)sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si,eventual asa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari,in termen de 10 zile de la fisarea listei de plata.
Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator
Ascensorul se imparte pe cota-parte indiviza (suprafata), adica la apartamente egale se plateste egal, chiar daca locuiti la parter.
Aceasta factura reprezinta service-ul liftului.
Ati putea fi scutita de plata la energie electrica daca ascensorul ar avea contor electric separat de restul instalatiei electrice. In acest caz ati fi scutita de la plata energiei electrice aferenta liftului.

Gunoiul. Factura la gunoi se imparte pe numar de persoane si este achitata pentru serviciul de ridicare a gunoiului de la blocul Dv. de catre societatea de salubrizare. Nu se plateste gunoiul pentru ca se arunca sau nu pe ghena.
Cu alte cuvinte platiti la "gunoi" pentru ca e luat de la bloc.
ynocentta a scris:

Domiciliind la parter,legal nu poate sa vi se impuna la plata costuri aferente utilizare lift.

In ce lege se prevede aceasta scutire?:-/
Toti locatarii sunt obligati sa contribuie la cheltuielile cu intretinerea si reparatiile liftului ca si a altor instalatii comune indiferent la ce etaj locuesc. Conform normeler de aplicare a legii 230, pot fi exceptate doar de la plata energiei electrice, in anumite conditii, asa cu a mentionat @elga50, daca se hotaraste acest lucru in adunarea generala:
Art. 35. - Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare.

Gunoiul se plateste pe nr de persoane indiferent ca functioneaza sau nu ghena sau topoganul de gunoi.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Legea lifturilor ianniglx ianniglx Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)