avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat mostenitor

Buna ziua!
As dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema.Detin impreuna cu sora mea un certificat de mostenitor ca urmare a dezbaterii succesiunii de pe urma parintilor nostri.Sora mea ar dori sa renunte la partea ei in favoarea mea.Cum putem sa facem acest lucru prin instanta intrucat prin notariat implica costuri mai mari, respectiv carte funciara?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:38, 26 Octombrie 2009
Prin instanta se poate solicita iesire din indiviziune, ulterior incheiati o tranzactie prin care sora este de acord ca intrega avere sa va revina dvs, fara sulta. Va atrag atentia ca in momentul in care veti dori sa faceti Cartea Funciara va trebui sa achitati la Primarie impozitul de transferul proprietatilor imobiliare pentru bunurile respective.
am putea odata cu actiunea de iesire din indiviziune sa facem si tranzactia in instanta?sau as putea dupa iesirea din indiviziune sa facem la notariat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare,caci asta nu te obliga la carte funciara si dupa aceea sa mergem la instanta ca sa constate dreptul meu de proprietate asupra acelei suprafete de teren?
ambele variante sunt bune ;)
in cazul primei variante, tranzactia se poate depune la primul termen , urmand ca instanta sa ia act .
se va restitui taxa de timbru .
ramane la aprecierea dvs cum veti proceda .
buna ziua!
faceti cadastru, intabulare pe bunurile imobile.
mergeti la noatr, faceti actul d epartaj.
partajul este scutit de impozit!
nu va recomand ca sora dvs sa renunte cu titlu gratuit- o astfel de renuntare poate fi considerata de catre mostenitorii dansei ca o donatie.
cel mai indicat este sa se spuna in actul de partaj ca a primit o sulta, chiar daca in realittae nu primeste nimic.
Va recomand introducerea unei actiuni de iesire din indiviziune asupra averii succesorale, iar pana la primul termen de judecata incheiati o tranzactie prin care mentionati ca ati stabilit de comun acord atribuirea intregului bun imobil catre dv. si ca sora a primit suma de .... pentru cota sa din bunul ce se supune impartelii. Instanta va pronunta o hotarare de expedient, taxa de timbru vi se va restitui, si in baza hotararii va veti intabula in cf dreptul de proprietate astfel dobandit. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire Cristina041980@yahoo.com Cristina041980@yahoo.com Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Instrainare drept proprietate obtinut prin mostenire ralume78 ralume78 Buna ziua, In urma cu 10 ani in urma decesului tatalui meu am dezbatut mostenirea pentru casa, in urma careia am obtinut eu, mama si sora mea o cota parte, ... (vezi toată discuția)