avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... sesizare nereguli la ITM
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

sesizare nereguli la ITM

1. Pot fi tras in vreun fel la raspundere daca fac o astfel de sesizare* la ITM, avand in vedere ca imi completez datele personale din buletin,etc.?
2. Sesizarile chiar daca sunt pertinente, ITM-ul poate sa catalogheze sesizarea drept falsa?

3. Exista vreo limita de sesizari?Poate stiu 40 de santiere in bucuresti care nu respecta nici macar minimul de cerinte SSM....

4.Din auzite,stiu ca cei de la ITM mai divulga identitatea paratorului,e adevarat?

* sesizarea este cu date concrete, neconformitati, dovezi,chiar si poze.Lucratori fara eip, fara sprijiniri la lucrarile de canalizare la santuri mai adanci de 2 m, etc...

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 27 Martie 2018
1. ITM analizeaza toate sesizarile primite si declanseaza anchete. Au prioritate sesizarile scrise, semnate si continand datele de identificare ale celui care trimite petitia. Acestea primesc raspuns scris. Cine sa va traga la raspundere, daca cele sesizate se confirma in urma anchetei ITM ?
2. Conteaza ca neregulile semnalate sa fie autentice. Daca cele semnalate nu se confirma in urma anchetei declansate de catre ITM, in mod logic, sesisarea va fi considerata ca fiind falsa.
3. Sesizarile nu sunt limitate ca numar.
4. Nu este adevarat cu divulgarea "paratorului". In alta ordine de idei, daca sesizarea dvs. este corecta, nu inventata si se confirma, de ce v-ar fi jena ca va divulga cineva numele ?
Pozele pot fi interpretabile daca nu aveti aprobarea angajatorului pentru a le face.
@ Akhenaton81


1. Nu aveti cum sa fiti sanctionat ca faceti plangere la ITM.

2. ITM-ul nu poate clasa o petitie decat in anumite situatii si nici nu poate stabili daca ceva este sua nu fals.

3. Exista o limita la sesizarile adresate unei institutii publice.

4. Ce ati auzit este "partial fals" ...

Legea 108/1999
art.18 Inspectorii de muncă sunt obligaţi:
....
c) să păstreze confidenţialitatea asupra identităţii persoanei care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvăluie angajatorului, prepuşilor săi sau altor persoane faptul că efectuează controlul ca urmare a unei sesizări.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie itm mariusastra mariusastra Buna ziua as dori sa aflu daca fac o reclamatie la itm la firma la care lucrez cei de la itm sunt obligati sa mi pastreze confidentialitate reclamatiei ? ... (vezi toată discuția)
Control itm iuliaalba iuliaalba Buna ziua! Ma intereseaza sa stiu, daca in cazul unei sesizari facute de un salariat la ITM, in cazul de fata ITM Alba, inspectorii de munca vor anunta firma ... (vezi toată discuția)