avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate vinde o cota parte dintr-o proprietate ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate vinde o cota parte dintr-o proprietate ?

Buna seara ,
Se poate vinde o cota parte dintr-o proprietate ?
Nu s-a facut iesirea din indiviziune (lipsa de bani , indiferenta , multi mostenitori ....) si unul din cei 4 proprietari vrea sa vanda partea sa unui nepot de frate . Astfel acest nepot ar avea si partea matusii lui si partea bunicului sau ( fratele celei ce vrea sa vanda)
Se poate ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: psimona22 , utilizator 19:43, 29 Martie 2018
Vanzarea unei cote din dreptul de proprietate asupra unui imobil este permisa. Desre ce fel de proprietate este vorba?
Un teren agricol.
Ok, atunci, daca este si extravilan, trebuie urmata procedura prevazuta de legea 17/2014. Adresati-va unui notar public.
Cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin imparteala.

Trebuie sa aveti, insa , cadastru si intabulare.

Vânzarea unui teren agricol presupune parcurgerea câtorva etape stabilite prin lege. Acestea sunt:

1. Înregistrarea ofertei la primărie. "Vânzătorul înregistrează, la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoştinţa preemptorilor. Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol şi de documentele doveditoare prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi".

2. Obligaţia primăriei: afişarea ofertei de vânzare. "În termen de o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligaţia să afişeze timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul său şi, după caz, pe pagina de internet a acesteia".

3. Obligaţia primăriei: informarea MADR. "Primăria are obligaţia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv structurilor teritoriale ale acestuia, după caz, un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afişare, ale ofertei de vânzare şi ale documentelor doveditoare în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii".

Aveti in vedere LEGEA nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului

Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Am fost azi la notar si a zis ca nu se poate face vanzare pentru ca nu are cadastru si intabulare si cel mai simplu e sa faca testament pentru ca nu are sot , iar copilul ei a murit cand era mic si nu mai are cine sa atace testamentul.

Alte discuții în legătură

Drept de preemtiune Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Revin la dvs cu o intrebare - schita topografica stereo 70 - plan vizat de OCOT - categoria de folosinta a ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! doua persoane fizice, rude, detin in parti egale un ... debutant2013 debutant2013 Buna ziua! Doua persoane fizice, rude, detin in parti egale un teren extravilan si nu este facuta iesirea din indiviziune. Unul dintre proprietari vrea sa ... (vezi toată discuția)