avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... care sunt drepturile angajatului in cazul in care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

care sunt drepturile angajatului in cazul in care firma se "relocheaza" ?

firma la care lucrez eu inchide filiala din localitatea in care functioneaza acum si deschide alta la 160 km distanta.
ne cere sa le comunicam personal care dintre noi (dintre angajati), suntem dispusi la "relocare" , singurul detaliu care ni se ofera fiind " salariul va fi cel putin la nivelul celui actual" !
v-as ruga sa imi spuneti care ar putea fi , legal, pretentiile angajatilor in cazul acceptarii "relocarii" si, deasemenea, ce drepturi avem in cazul in care refuzam aceasta "oferta" !

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:32, 28 Octombrie 2009
In cazul in care refuzati "relocarea" aveti dreptul la somaj.
Incetarea CIM se va face ptr motive ce nu tin de salariat, adica art. 65 (1).
Asta inseamna, preaviz 20 zile lucratoare, in aceasta perioada veti lucra 4 ore/zi dar veti fi platit 8 ore/zi, plata drepturilor la zi, 1 salariu compensatoriu.

Daca vreti, totusi, sa plecati la 160 km, nu exista prevederi exprese ale legii in caz de relocare.
Cred ca ar trebui sa negociati cu angajatorul:
- plata unei eventuale chirii (daca acum stati acasa la dvs), sau macar acoperirea diferentei de chirie (daca aceasta va fi mai mare decat platiti acum)
- poate o prima de relocare

Probabil ca vor mai fi ceva diferente fata de conditiile de acum. Vedeti care sunt acestea si negociati cu angajatorul conditii mai favorabile dvs.
-
va multumesc pt informatii si pt promptitudine! imi este de un real folos raspunsul d-voastra !
Cu stima, Leti Pop .
revin cu o noua intrebare in legatura cu "relocarea" firmei si urmarile ei asupra angajatilor !
in cazul in care numarul celor carora, refuzind relocarea , li se desface CIM , este mai mare de 30, se poate considera "concediere colectiva " ?

si daca da, in coditiile legii, se pot solicita plati compensatorii chiar daca acestea nu sunt prevazute in CCM pe societate/firma ?

va multumesc anticipat ! cu stima, Leti Pop.
1. Nu conteaza daca este concediere colectiva sau individuala. Ca salariat, individual, aveti aceleasi drepturi in ambele cazuri.
2. Daca CCM pe unitate cuprinde prevederi mai putin favorabile salaritilor atunci se aplica CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizat- ce drepturi am ? Leutz_bv Leutz_bv Buna ziua ! Eu lucrez la un depozit frigorific Kaufland de 2 ani jumatate , iar astazi am aflat ca din data de 1 Martie nu vom mai lucra din cauza ca depozitul ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! plata compensatie in cazul unei concedieri individuale si in caz de insolventa ContSters60282 ContSters60282 Buna ziua Am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns exact si anume: 1. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul desfiintarii unui post ... (vezi toată discuția)