Am vazut ca sunt multe discutii pe tema salariului mediu pt mamici. As vrea sa recapitulez aceste informatii de pana acum, pentru a fi sigura ca nu gresesc. Va rog frumos sa ma corectati unde e cazul si sa ma lamuriti unde nu stiu inca.
- se acorda oricarei mamici de catre firma unde era angajata cand a nascut, pe baza unei cereri (si celor de la firmele sub 21 de angajati oare ? - nu e cazul nostru insa vreau sa stiu);
- se face calculul pe baza salariilor din luna in care se face cererea si se si acorda acesta;
- aici nu mi-e clar: salariile nete sau brute (la noi se acorda si scutirea de impozit pt programatori - deci este o diferenta mare intre ce e salariul net si ce e brut);
- nu se platesc contributiile aferente si nici macar impozit; nu intra pe statul de plata ci e o suma virata in baza cererii angajatei si a unei decizii emisa de angajator ?! Asa este ?
Mentionez ca am sunat la ITM si mi-au spus ca prevederile CCM la niv national nu sunt obligatorii daca nu sunt incluse si in cel de unitate. Daca va puteti inchipui asa ceva......... Cat despre salariu, a zis ca nu a mai intrebat-o nimeni si ca "habar nu are" cum se calculeaza.
Nu e nici o problema; de aceea am pus insa si art 51, lit C, CCM la niv national.
Este vorba de binecunoscutul "salariu mediu pe unitate platit mamei".
Multumesc.