Dacă îmi depun demisia joi pe 5.04 2018 sau încetarea c.i.m., compania ma poate obligă să vin vineri la serviciu , zi care este declarată liber.Mentionez ca si in ziua de paste lucrez asa imi pica tura de serviciu , deci la fel ma poate obligă?.Sau sunt 15 zile lucrătoare de preaviz? Ce se poate intampla daca nu ma prezint? Va multumesc
1. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
2. In situatia in care va dati acceptul sa lucrati in ziua de vineri, atunci pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, beneficiati :
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.
sau
- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Revin asupra demisiei. Managera mea mi-a calculat începând de astăzi 15 zile zile lucrătoare ca preaviz pana pe data e 27 aprilie.Mentionez ca in loterie programul este si de sâmbătă + duminica.Eu pana pe data de 27 prind acest weekend de paste si cel de pe 21 si 22 aprilie.La noi se lucrează sâmbătă si duminica.I-am spus șefei de acest aspect si mi-a motivat că sunt plătită eu însă vreau sa am liber sa ma scadă la cele 15 zile de preaviz.Ce mai pot sa fac? Eu totusi vreau sa plec la data de 15 aprilie.
V-a obligat cineva sa veniti in zilele respective la munca ?
Iar nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....
Perioada preaviz
Dadika
Buna dimineata. Va rog sa mă luminați în câteva aspecte...In cim scrie 8 ore lucru ,5 zile săptămână preaviz 20 zile..Ok până acum toate bune și ... (vezi toată discuția)