avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat-angajator - neplată drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat-angajator - neplată drepturi salariale

Lucrez la un patron italian cu circa 800 angajati,care din decembrie 2017 a intrat in insolventa.
Incepand cu 1 martie 2018 nu a mai platit salariile decat la o mica parte din salariati.Cei care l-au intrebat pe patron de bani,au fost ,,sfatuiti,, sa lichideze daca nu le convine!!
El nu vrea sa trimita oamenii in somaj pentru ca apoi nu mai poate angaja un an de zile.Dar nici nu-i plateste!
Avand in vedere ca nu avem nici un sindicat care sa ne apere drepturile,ce-i de facut?...
Cel mai recent răspuns: amygos_sm , utilizator 10:38, 5 Aprilie 2018
Lucrati in tara sau in Italia?
In Romania.
Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Bun.Si dacă îl acționez in instanță, trebuie să îmi angajez un avocat.Avocat care trebuie platit!Și eu cu ce mai rămân daca plătesc avocatul?!
Patronului i se fâlfâie de amenzile ITM-ului!!
La Tribunal e pe rol din decembrie procesul de insolventa-faliment a firmei respective!Ciudat e că se amână judecarea pe fond de două ori pe luna!
Firma are datorii de peste 60 mil.euro la peste 188 de firme!
Culmea e că sa ajuns în situația aceasta după ce în martie 2017 au inaugurat cea mai mare fabrica de canapele din nord-vestul țării!
Din cate am auzit,firma de insolventa i-am cerut angajatorului să reducă personalul cu 300 de oameni.Patronul pentru că nu vrea sa ii trimită în șomaj,ii șantajează cu neplata salariilor.Ca oamenii să își depună singuri demisia,iar ulterior drepturile lor salariale sa fie trecute la creanțe...
Ce v-am postat mai sus , sunt modalitatile legale de recuperare a salariilor neachitate ... mai departe este optiunea dvs ... nu va obliga nimeni sa va angajati avocat.

Alte discuții în legătură

Cum îmi pot recupera bani? Adrianmmm Adrianmmm Sunt șofer pe camion si am lucrat la un patron din Gorj cu contract pe RO și nu vrea sa îmi mai dea bani am fost la ITM si au zis ca in instanță ,am fost ... (vezi toată discuția)
Demisie,zile concediu Laichici Laichici Buna,am si eu o problema am fost angajat la o firma care este PFA sau Subcontractor unde am lucrat 1 an si 1 luna jumatate,am cerut demisia la zi care mi-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - recuperare drepturi salariale Gaetana21 Gaetana21 Va rog frumos sa imi spuneti cum sa procedez ca sa imi recuperez banii de la fostul.loc de munca? Multumesc (vezi toată discuția)