avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... calatorie in strainatate cu un copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

calatorie in strainatate cu un copil minor

ce acte trebui sa detin?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 19:13, 29 Octombrie 2009
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
luiza2008, utilizator
Parintele insotitor trebuie sa prezinte o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia;
Poate insa calatori si fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau face dovada decesului celuilalt parinte.
Dacă copilul are sub 14 ani îi trebuie obligatoriu pasaport indiferent daca calatoriti în spatiul schengen sau nu.
Daca are peste 14 ani si poseda carte de identitate atunci aceasta este suficienta pentru a se identifica copilul in situaţia în care călătoria se face in spatiul schengen.
De asemenea este necesară o procură notariala speciala daca copilul calatoreste doar cu unul din parinti sau cu o alta persoana.
Hotararea judecatoreasca care mentioneaza incredintarea copilului minor e suficienta.
Iar , daca exista un drept de vizita al tatalui , in vederea posibilitatii de exercitare a acestuia , s-ar impune o instiintare a acestuia , printr-o notificare.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Sunt 2 situatii:
- daca parintii sunt casatoriti atunci copilul poate sa calatoreasca insotit de ambii parinti, iar in caz contrar parintele care nu-l insoteste trebuie sa dea imputernicire persoanei cu care va calatorii minorul;
- daca parintii sunt divortati si monorul a fost incredintat unuia dintre ei, nu mai este nevoie de acordul celuilalt parinte, insa parintelele caruia i-a fost incredintat minorul trebuie sa aiba asupra sa hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare minor;
Iar minorul trebuie sa aiba pasaport....

Alte discuții în legătură

Iesire cu minor in italia simo flores simo flores Buna seara!Am o intrebare:Minorul incredintat prin hotarare definitiva si irevocabila mamei poate iesi din tara cu destinatia Italia impreuna cu aceasta fara a ... (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Ce acte am nevoie pentru a o scoate pe fiica mea din tara? mikysad mikysad buna seara, ma numesc mihaela, am 27 ani si o fetita de 4 anisori. sunt divortata de tatal fetitei de 2 ani si am custodie exclusiva prin hotarare definitiva ... (vezi toată discuția)