avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Impacare furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Impacare furt

Salut,

In urma cu aproximativ un an mi-a fost furata bicicleta, am reusit sa o recuperez si in momentul de fata sunt pus in situatia in care ma pot impaca cu persoana responsabila pentru furt.

M-am intalnit cu inculpatul care a fost de acrord sa ne impacam in schimbul unei sume, insa din diferite motive nu ar putea sa imi dea banii respectivi decat in rate.

Intrebarea mea e - Daca eu merg la politie si imi retrag plangerea, mai exista vreo garantie ca o sa fiu despagubit de catre inculpat?

Exista posibilitatea sa se puna cazul "pe pauza" si in cazul in care intelegerea nu e respectata sa se reia?

Vreau sa fiu intelegator insa nu as vrea sa fie nevoie sa fac eu eforturi in materie de timp si bani ca sa fiu despagubit.

Mersi in avans pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:04, 13 Aprilie 2018
Dupa ce declarati impreuna in fata organului de up ca v-ati impacat, nu mai puteti reveni asupra deciziei, se va dispune clasarea. Este treaba dvs cum rezolvati partea financiara cu inculpatul, dar ar fi indicat sa o rezolvati inainte sa dati declaratia.
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .

Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Împăcarea
Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
trandafir2, moderator
Sa va dea toti banii deoarece altfel foarte probabil nu ii veti mai vedea.
Omul este hot si este bine sa nu uitati acest lucru...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efecte retragere plangere penala alin.zaharia alin.zaharia Buna ziua! Va rog daca se poate, as avea nevoie de o clarificare in ceea ce priveste un proces penal in care sunt parte vatamata. Astazi se va citi actul de ... (vezi toată discuția)
Recunoastere furt, despagubire pagubasi PaulPLM PaulPLM acum aproximativ 1 an am fost un grup de baieti , mai exact 4 si am sustras ceva bunuri din 3 locuinte , in care in timpul ala nu era nimeni acasa , erau ... (vezi toată discuția)
Cum se poate retrage plângere penală pentru înşelăciune? citizenlaw citizenlaw Bună ziua! În 2014 am fost victimul unei înşelăciune şi am depus plângere penală. Acum câteva zile am primit un citat că trebuie să mă prezint ... (vezi toată discuția)