avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate obtine Prima Chirie în cazul demisiei? E ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate obtine Prima Chirie în cazul demisiei? E obligatorie luarea în spațiu de către proprietar?

Bună ziua! Mama mea vrea să își părăsească locul de muncă din Constanța și să se mute în București pentru a-și căuta alt job și a se stabili aici. Ideal ar fi să obțină Prima Chirie. Se poate obține acest drept în cazul demisiei și intrării ulterioare în șomaj sau doar dacă o concediază angajatorul?

De asemenea, persoana de la care închiriază trebuie să o ia musai și în spațiu?
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
BiancaCeică, utilizator
Cel mai recent răspuns: BiancaCeică , utilizator 15:18, 15 Aprilie 2018
Beneficiază de prima de relocare prevăzută la art. 76^2 din lege persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București care se încadrează în muncă, ulterior datei înregistrării la aceste agenții, cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puțin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia și îndeplinesc și celelalte condiții prevăzute la art. 76^2 și 76^3 din lege.

In cazul demisiei nu se beneficiaza de somaj.

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
Există și șomaj neindemnizabil. Pe mine mă interesează să știu dacă se poate obține Prima Chirie de un astfel de șomer.
Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, mama dvs va beneficia de acea prima.

Atentie ca la dosar trebuie depuse, printre altele :
- actul de identitate care să ateste noul domiciliu al persoanei solicitante a primei de relocare și, după caz, al soțului, soției și copiilor aflați în întreținere ori al altor persoane care împreună cu aceasta constituie o familie în sensul art. 2 din Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;

- contractul de închiriere înregistrat, conform prevederilor legale, la organul fiscal competent, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către persoana solicitantă a dreptului.

Mulțumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie, somaj evaszabo evaszabo trebuie sa ma mut in alta localitate. daca dau demisia pot sa obtin ajutorul de somaj? (vezi toată discuția)
Somaj evaszabo evaszabo obtinerea ajutorului de somaj (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj prusa prusa buna ziua, as vrea sa stiu si eu ce acte am nevoie pt a beneficia de ajutorul de somaj si in ce conditii se acorda? mentionez ca firma la care lucrez de 1 ani ... (vezi toată discuția)