avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se poate obține pensia de întreținere pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se poate obține pensia de întreținere pentru minori, și ce procent din veniturile tatălui se acordă pentru doi copii?

O prietena are urmatoarea situatie : are doi copii minori cu cineva cu care n-a fost casatorita doar a concubinat cu el ,iar copiii sunt recunoscuti de tata. Pentru ca s-au despartit de 4 luni ,iar tatal nu plateste niciun ban copiilor cu titlu de pensie vrea sa-l cheme in judecata pentru stabilirea pensiei . are urmatoarele intrebari :
1. cat la suta din veniturile tatalui se acorda pentru 2 copii
2. cat ar fi cuantumul daca tatal castiga minim pe economie sau nu are venit (suma totala in lei ,nu procente )
3.poate cere si banii retroactiv pentru cele 4 luni
4.daca se poate duce direct la parchet sa-l reclame si sa-i faca plangere penala ca de 4 luni nu plateste nimic ,in conditiile in care nu are hotarare judecatoreasca inca .

Va multumesc frumos pentru raspunsurile rapide si la obiect !

Cu stima !
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 08:06, 20 Septembrie 2018
Pentru doi copii se achita 33% din veniturile tatalui.Daca nu are venituri sau nu munceste plateste 33% din minimul pe economie adica 33% din 1100 adica cam 400 ron.
Atentie pensia se da in natura, in bani numai daca nu se inteleg parintii intre ei.
Nu se poate cere retroactiv decat de la data introducerii cererii la judecatorie.
Plangere penala pentru ceva ce nu exista nu se poate face, prietena dvs nu este instanta sa ceara ceva din oficiu.
Multumesc mult .Aveti idee daca e scutita de taxa de timbru actiunea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actiunea de stabilire pensie minori se timbreaza cu 20 de lei.
In plus, prietena dvs. ar trebuie sa solicite si stabilirea locuintei minorilor la domiciliul sau , precum si exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre ea daca are motive temeinice sau in comun cu tatal, iar pentru aceste 2 capete de cerere urmand sa timbreze cu 20 de lei pentru fiecare ( in total 60 lei)
Va multumesc foarte mult doamna Avocat ! Asadar va face o singura actiune ,cu 3 capete de cerere pe care o va timbra cu 60 de lei ,corect ?
Exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre ea exclude orice legatura personala a tatalui cu copiii lui ,inclusiv stabilirea unui program de vizita pentru acesta ? Multumesc frumos !

Alte discuții în legătură

Buna ziua . proces pensie alimentara Iuliea Iuliea As vrea sa dau in judecata fostul prieten pentru drepturile copilei adica alocatie si pensie alimentara cer trebui sa fac si cat ma costa (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mihaella23 mihaella23 As vrea sa stiu daca pensia alimentara pt.minor fara divort deocamdata se cere prin ordonanta prezidentiala,conform carei legi si cum se procedeaza?care este ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva Iulianadimia Iulianadimia Tatal copiilor mei lucreaza legal in Germania, din momentulin care s a pronuntat divorțul si avem custodie comuna pt cei doi copiiai nostri! In prezent ... (vezi toată discuția)