avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

As vrea sa stiu daca pensia alimentara pt.minor fara divort deocamdata se cere prin ordonanta prezidentiala,conform carei legi si cum se procedeaza?care este cuntumul maxim daca mama nu are niciun venit?se poate cere si custodia copilului in aceeasi cerere?
Cel mai recent răspuns: mihaella23 , utilizator 22:24, 29 August 2012
Nu se poate cere autoritatea parinteasca si pensie de intretinere pentru minor daca cei doi parinti sunt casatoriti si nu divorteaza. Acestea se cer in cadrul procesului de divort ca si capete de cerere accesorii. Dispozitiile care reglementeaza aceste institutii juridice sunt art.396-404 si art.499 din Noul Cod civil. Cuantumul pensiei, in ipoteza in care debitorul pensiei nu realizeaza niciun fel de venituri, se stabileste in functie de salariul minim pe economie. Pentru un copil pensia se datoreaza in cuantum de 1/4 din salariul minim pe economie.
cuantumul este de 1/4 din venitul minim pe economie, daca mama nu are niciun venit; se poate cere si incredintarea minoului odata cu stabilirea pensiei de intretinere.
mie mi s-a spus la judecatorie ca se poate cere pensie alimentara daca tatal a parasit domiciliul unde e copilul chiar in regim de urgenta?cu ce sa hranesc copilul?daca tatal statea si dadea bani nu mai ceream pensie iar de divort de unde bani?
Se poate solicita stabilirea pensiei de intretinere chiar daca nu sunteti divortati.
Promovati actiune de stabilire pensie intretinere ( n-as merge pe ordonanta ci pe o actiune de dreptul comun) si probati ca sotul dvs nu contribuie material la cresterea si educarea minorului.
Stabilirea domiciliului minorului si exercitarea autoritatii parintesti se pot solicita numai in cadrul actiunii de divort.
Pensia de intretinere se stabileste in cuantum de 25 % din venitul net realizat de sotul dvs. , daca acesta realizeaza venituri cu forme legale si nu mai are un alt copil in intretinere sau acest cuantum se raporteaza la venitul minim pe economie, daca acesta nu realizeaza venituri.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar recalculare pensie alimentara insistenta_67 insistenta_67 buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie sa contina dosarul pe care sa-l depun la judecatorie pentru recalcularea pensiei alimentare. divortul de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ancamt ancamt Bună ziua! As avea câteva întrebări înainte sa acționez în vreun fel. Tatăl meu m-a părăsit când aveam vârsta de 5 ani și cu toate ca judecătorul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ? -in timpul casatoriei Maranta Maranta Buna ziua. Suntem casatoriti de ani buni, avem un copil, dar sotul meu lucreza si are domiciliul stabil in alt oras. ( probabil si o alta viata ) Avand in ... (vezi toată discuția)