avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cine detine dreptul de autor cand designul web ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cine detine dreptul de autor cand designul web apartine persoanei juridice si programarea apartine unei persoane fizice autorizate?

Buna ziua.
Ca persoana juridica desfasor o activitate de publicitate, creatie pagini web, etc. Ca persoana juridica, in cazul in care eu am idea de concepere + design a unui site web si programarea o face un PFA, cine are dreptul de autor conform legislatiei in vigoare, cel cu idea sau cel cu programarea ?
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 13:29, 29 Octombrie 2009
Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe prevede la Art. 44
(1)În lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu precizate în contractul individual de muncă, drepturile patrimoniale aparţin autorului operei create. În acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de către terţi, numai cu consimţământul angajatorului şi cu recompensarea acestuia pentru contribuţia la costurile creaţiei. Utilizarea operei de către angajator, în cadrul obiectului de activitate, nu necesită autorizarea angajatului autor.
(2)În cazul în care clauza prevăzută la alin. (1) există, aceasta urmează să cuprindă termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor. În absenţa precizării termenului, acesta este de trei ani de la data predării operei.
(3)După expirarea termenelor prevăzute la alin. (2), în lipsa unei clauze contrare, angajatorul este îndreptăţit să îi pretindă autorului plata unei cote rezonabile din veniturile obţinute din utilizarea operei sale, pentru a compensa costurile suportate de angajator pentru crearea operei de către angajat, în cadrul atribuţiilor de serviciu.
(4)La expirarea termenului menţionat la alin. (2) drepturile patrimoniale revin autorului.
(5)Autorul unei opere create în cadrul unui contract individual de muncă îşi păstrează dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creaţiei sale.
Prin urmare, daca dvs aveti tot conceptul de punere in pagina, continutul paginii etc, iar PFA face programarea conform standardelor si cerintelor dvs din munca amandurora rezulta o opera comuna (in cazul in care PFA foloseste un program realizat special pentru munca pe care o face pentru a transpune in realitate ideea dvs). Daca PFA foloseste un program (soft) obisnuit pentru care a platit o licenta, opera in sine va avea un singur autor: dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze contractul individual de munca tartalak tartalak dreptul de proprietate intelectuala-toate drepturile de proprietate intelectuala definite conform legii asupra operelor create de salariat in cadrul ... (vezi toată discuția)
Proprietatea intelectuala in caz de demisie OWARDO OWARDO As vrea sa stiu mai multe despre acest subiect sau ce lege si in ce conditii este reglementat acest aspect. Nu mi s-a pare corect ca o firma sa se foloseaca de ... (vezi toată discuția)
Drept de autor pe lucrari iuliana_rosca iuliana_rosca Pentru lucrarile de conceptie (proiecte, strategii) elaborate in timpul programului de munca exista drept de autor? (vezi toată discuția)