avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cine costata corectitudinea calcularii pensiei?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cine costata corectitudinea calcularii pensiei?

Aflu din mass-media ca sunt niste avocati care se ocupa de corectitudinea calcularii pensiilor si , eventual, de sustinerea in instanta a celor nedreptatiti. Cine sunt acestia si cum pot fi contactati?
Cel mai recent răspuns: Viorel Asproiu , utilizator 19:44, 18 Aprilie 2018
Gasiti informatii aici: www.avocatnet.ro/articol_480...
Orice pensionar poate sa-si calculeze singur pensia daca are copie dupa adeverintele depuse la casa de pensii/ copie dupa carnetul de munca, citeste legea pensiilor aflata in vigoare si a solicitat/ primit buletinul de calcul al pensiei care a stat la baza emiterii deciziei de pensionare de catre CJP.
La televizor se dezbate pe dorinte ale pensionarilor si guvernantilor, nimic concret care sa se regaseasca macar intr-un proiect de lege pus in dezbatere publica. Un proiect de lege completat cu eventuale propuneri aparute in urma dezbaterii publice va ajunge in parlament unde se dezbate articol cu articol si nimeni nu poate sti ce va iesi din parlament. Urmeaza eventuale contestatii la Curtea constitutionala, promulgarea legii si apoi publicarea in MO, moment in care se poate discuta pe ceva concret.
Se dezbat dorinte de genul - sa se ia in calcul lucrul in acord, sporurile ocazionale, orele suplimentare, etc. In legislatia actuala nu sunt prevazute acestea pentru a se lua in calcul la pensie.
Grupele de munca nu s-au regasit in valoarea punctului de pensie pana prin anul 2015 cand au aparut acte normative care au tinut cont de acestea. Au urmat o multime de procese si asa a fost posibila o reclaculare a pensiilor.
In instanta, pensionarii pot fi asistati de catre avocati. De regula, instantele dispun efectuarea de expertize tehnice judiciare si/ sau expertize contabile in dosare vizand calculul pensiilor, expertize care se efectueaza de catre experti/ specialisti tehnici judiciari autorizati de catre MJ.
Pentru calcul pensie gasiti informatii aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Program garatuit de calcul pensie gasiti aici: [ link extern ] /
Problema este mai complicata: 1. O perioada de 4 ani (1955-1959} am lucrat in acord ca muncitor si mi s-a luat in calcul numai salariul de incadrare. 2. Dintr-o perioada de 4 ani (1964-1968) s-a pierdut arhiva din anii 1964-1967 din cauza mutarii institutiei in mai multe locatii dupa Revolutie. Neavand nici salariul inscris in Carnetul de munca, pentru perioada respectiva mi s-a luat in calcul pentru pensie salariul minim pe economie de 525 lei in loc de 1450-1900 lei cat am avut eu in respectivul interval de tmp mentionat.
Multumindu-va pentru interesul aratat pentru problema mea, as fi onorat daca mi-ati putea furniza si alte lamuriri, in special pentru perioada arhivei pierdute.
Dupa cum am mentionat si in mesajul anterior, legea actuala a pensiilor nu prevede luarea in calcul a acordului global, doar a salariului.
Arhivele firmelor se predau la firme specializate in arhivare sau la Arhivele nationale din judet. Puteti incerca sa gasit arhiva la acestea.
Viorel Asproiu a scris:


....2. Dintr-o perioada de 4 ani (1964-1968) s-a pierdut arhiva din anii 1964-1967 din cauza mutarii institutiei in mai multe locatii dupa Revolutie. ....


Despre ce unitate este vorba?

Cititi si acest articol
Recalcularea pensiilor în baza adeverințelor privind veniturile obținute în acord
[ link extern ]

"ICCJ a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a stabilit că formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr.57/1974 vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii. "
( Decizia nr.19/2011 a fost publicata în Monitorul oficial nr. 824 din 22 noiembrie 2011)
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este vorba despre fostul ziar regional "Inainte", devenit "Cuvantul libertatii" dupa Revolutie, care functioneaza si azi sub aceasta denumire. Arhiva cu statele de salarii se afla in posesia redactiei si in prezent, dar s-au pierdut documentele din perioada 1964-1967. La data incadrarii mele, absolventii de studii superioare erau angajati ca jurnalisti la baza cu 1450 lei. Acest lucru il stiu casele de pensii si numai ei stiu grila de salarizare pentru ziarele regionale de atunci, dar nu vor sa se implice.

Alte discuții în legătură

Calculul pensiei in anii cu arhiva pierduta Viorel Asproiu Viorel Asproiu Pentru anii mei de munca din perioada 1964-1966 s-a pierdut arhiva. In Carnetul de munca nu este inscris salariul, iar pensia mi s-a calculat pe baza ... (vezi toată discuția)
Grile de salarizare Viorel Asproiu Viorel Asproiu Cum aflu grilele de salarizare in presa (studii superioare), pentru perioada 1964-1968, intrucat nu mai exista arhiva cu statele de salarii, iar in carnetul ... (vezi toată discuția)
Pensie acord global Liulica Gina Liulica Gina Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am iesit la pensie la limita de varsta cu vechime 38 ani de munca. Inainte de 1989 am lucrat in proiectare, în acord global ... (vezi toată discuția)