RusRIM a scris:
Din raspunsul dumneavoastra am inteles ca nu trebuie sa dezmembram terenul ( adica nu mai este nevoie de cadastru si intabulare pentru 2 loturi separate) ...
Nu, nu trebuie. Ar putea fi
folositor în anumite circumstanțe. Între ... musai (= neapărat) și util este o diferență de nuanță.
Varianta 1:
Puteți să-i dăruiți mamei dvs. cota dvs. de 50% din teren. Și mama dvs. va rămâne în indiviziune cu sora dvs. (așa cum sunteți și dvs. acum). Iar ele vor putea să facă un partaj în viitor.
Varianta 2:
Sau puteți să faceți dvs. anterior un partaj cu sora dvs. (și fiecare dintre dvs. devine proprietar exclusiv asupra unui anume lot) și apoi să-i dăruiți mamei dvs. lotul ce v-a revenit dvs. în urma partajului. (mama rămâne proprietar exclusiv asupra a ceea ce i-ați dat).
Numai că, dvs. ați început prin a ne spune (
implicit - citesc printre rânduri) că varianta 2 ar putea micșora valoarea terenului (citez: „...
pentru a minimiza costurile și a păstra valoarea terenului dorim să...”).
De aceea am zis: „Puteți să faceți ceea ce vreți să faceți”. (= „
să-i dau mamei cota mea de 50% din teren”). Este una dintre variante. Pe care o rezolvați la notar între dvs. și mama. (nu este necesar acordul surorii pentru a vă înstrăina/dona cota dvs. parte)
O fi bine? Asta-i întrebarea. (varianta 1, varianta 2 sau ... varianta 3 pe care n-o vedeți încă?)
Căci, vedeți dvs., o problemă de drept nu este chiar ca... teorema pentru un matematician.
În drept, dacă ai făcut abstacție de elementele din
viața lui Gheorghe versus
viața lui Vasile, răspunsul poate să iasă ... pe arătură (că tot vorbim noi aici de un teren) Un singur amănunt
de viață poate schimba un răspuns din
adevărat (pentru Gheorghe) în
fals (pentru Vasile), cu o uluitoare rapiditate.
Iată cu ce ați început dvs. Citez: „
Împreună cu sora mea vitregă după tată....”
Deci, sora dvs.
nu este fiica mamei dvs. Am înțeles bine?
Hmm.
Vă rog să nu mă înțelegeți greșit. Și eu am mamă. Căci nici eu nu-s de generație spontanee. Dar nu pot să iau
viața mea ca unitate de măsură și vă spun: da, așa e! ce am vorbit eu cu fratele meu, bătut în cuie rămâne. Profesional,
trebuie să vă întreb (oricât de aiurea v-ar suna): Sunteți sigur că dvs. și sora dvs. aveți „aceleași file de agendă”/urmăriți același scop?
Căci există riscul ca ajutorul pe care dvs. îl vedeți acum ca fiind
pentru mama dvs. să iasă în viitor ... pentru cine s-a nimerit.