avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reevaluare active fixe
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reevaluare active fixe

ART. 3 ORD 3471/2008
(1) Activele fixe corporale ale institutiilor publice se reevalueaza dupa cum urmeaza:
a) activele fixe corporale aflate in patrimoniu: terenuri si amenajari la terenuri, constructii, instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale;

EXISTA UN TERMEN LIMITA PT EFECTUAREA REEVALUARII?
Cel mai recent răspuns: bgeorgeta , utilizator 10:55, 25 Noiembrie 2009
Construcţiile şi terenurile aflate în patrimoniul instituţiilor publice vor fi reevaluate cel puţin o dată la trei ani pe baza ratei inflaţiei comunicată de Institutul Naţionale de Statistică
cum se realizeaza , efectiv reevaluarea?
asa, simplificat la maxim ar fi :
- cladire in 2005=100 lei
- 100 lei in 2005= 100 lei
- 100 lei in 2009 = 100 lei x rata inflatie = 110 lei
- cladire in 2009=110 lei ;
Dar repet, e un model simplificat; c/val unui activ nu depinde exclusiv de inflatie , sint o multime de alte influente .
Reevaluarea trebuie facuta de un specialist autorizat.
Reevaluarea este reglementata de Ordonanta de Urgenta nr.103 din 4 octombrie 2007 , pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiilor publice , reevaluarea activelor fixe corporale efectuanduse cu scopul determinarii valorii juste a acestora, tinandu-se seama de inflatie, utilitatea bunului, starea acestuia si de pretul pietei, atunci cand valoarea contabila difera semnificativ de valoarea justa.

Ordonanta 103 data de Tariceanu a stabilita ca vor fi reevaluate si activele fixe corporale apartinand domeniului public al statutului sau al unitatilor administrativ-teritoriale date in administrare regiilor autonome, care nu au fost reevaluate potrivit prevederilor HG nr. 1553/2003 si OG 81/2003 , reevaluarea urmand sa fie facuta pe baza ratei inflatiei comunicata de INS pentru luna decembrie a anului anterior sau de catre evaluatori autorizati.

Rezultatele reevaluarii vor fi inregistrate in contabilitate pana la finele anului 2008.

Activele fixe corporale aflate in proprietatea publica , si care sunt in prezent inregistrate in unitati naturale vor fi reevaluate dupa metodologia stabilita de catre fiecare minister, autoritate a administratiei publice centrale si locale sau de catre evaluatori autorizati conform reglementarilor legale in vigoare.

In acest caz, rezultatele evaluarii urmeaza a fi inregistrate in contabilitate pana la finele anului 2010. Termenul anterior prevazut de legislatie era 31 decembrie 2007.

Potrivit unei alte prevederi, termenul pentru inregistrarea in contabilitate a rezultatelor reevaluarii in cazul bunurilor din patrimoniul cultural national a fost prelungit de asemenea pana la finele anului 2010 (data limita potrivit OG nr. 3/2005 era sfarsitul anului 2007).

Reevaluarea va fi realizata de catre evaluatori autorizati conform reglementarilor legale in vigoare. Aceasta reglementare nu se aplica in cazul bunurilor din patrimoniul cultural national care nu pot fi reevaluate potrivit standardelor internationale de evaluare.

Potrivit prevederilor OG nr. 81/2003, bunurile din patrimoniul national trebuiau reevaluate pana la 31 decembrie 2004. Acest termen nu a putut fi respectat, din cauza lipsei evaluatorilor autorizati si a diversitatii bunurilor din patrimoniul cultural national, motiv pentru care a fost prelungit initial pana la 31 decembrie 2007 prin OG 3/2005, iar prin prezentul act normativ pana la sfarsitul anului 2010.

Deci numai bunurile din patromoniu cultural national trebuie evaluati de catre evaluatori autorizati .

Alte discuții în legătură

Reevaluare active corporale Cineva anonim Cineva anonim Buna seara! Lucrez intr-o institutie publica, iar in luna aceasta s-a efectuat reevaluarea activelor corporale, de catre un evaluator autorizat. In urma ... (vezi toată discuția)
Temei legal reevaluare bunuri publice maxine maxine Buna ziua, Cine este indreptatit sa faca reevaluarea bunurilor publice? Proprietarul bunurilor publice sau concesionarul ? Daca imi puteti da si un temei ... (vezi toată discuția)
Reevaluare imobil MIR ANDY UNIVERSAL SRL MIR ANDY UNIVERSAL SRL am preluat o societate care are inregistrata in contabilitate o cladire(farmacie) achizitionata in 1997 la valoarea de 10.000 lei. cladirea este amortizata ... (vezi toată discuția)