avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reevaluare imobil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reevaluare imobil

am preluat o societate care are inregistrata in contabilitate o cladire(farmacie) achizitionata in 1997 la valoarea de 10.000 lei. cladirea este amortizata integral. la declaratia de la primarie s-a trecut suma de 16160 care din situatia m f am observat ca s-a cumulat valoarea unei fantani , precum si a modernizarii cladirii. nu cred ca a fost vreodata reevaluata. in acest caz ar tb sa se apeleze la un expert evaluator sau se poate face reevaluarea in baza unei hotarari AGA cu ajutorul indicelui de inflatie?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 11:40, 8 Martie 2009
Evaluator autorizat.
7.2.5.1. Reevaluarea imobilizarilor corporale
108. - ( ) En titatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, cu reflectarea in contabilitate a rezultatelor acesteia.
109. - ( ) Re evaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.
(2) La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri:
a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau
b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.
in concluzie cum ramane cu " de regula" si "activ reevaluat prin aplicarea unui indice"?
"De regula" nu inseamna si obligatoriu ... prin urmare, evaluarea poate fi facuta si de alte persoane in afara evaluatorilor.
fac si eu diferenta intre " de regula" si "obligatoriu", ideea este daca stie cineva vreun caz in care evaluarea s-a facut de catre o alta persoana in afara unui evaluator ANEVAR si totul sa fi fost ok. Stiu sa fac o evaluare, sunt expert evaluator, insa membru CECCAR , nu ANEVAR, si din pacate nu cunosc pe nimeni care sa fi facut evaluare fara un evaluator ANEVAR. :hm:
In Legea nr.79/2008 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2007 pentru modificarea şi completarea
Ordonanţei Guvernului nr.81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiilor
publice, art.2^2 alin.2 dispune:
"(2) Reevaluarea se efectuează în condiţiile prevăzute la art.21, de o comisie numită de conducătorul instituţiei publice titulare a dreptului de proprietate sau de evaluatori autorizaţi conform reglementărilor legale în vigoare, rezultatele reevaluării urmând a fi înregistrate în contabilitatea instituţiei titulare a dreptului de proprietate până la finele anului 2008."
Ca urmare, daca la institutiile publice nu e obligatoriu raportul unui evaluator autorizat, consider ca puteti face evaluare la o societate privata in baza hotararii AGA, fiind dvs. expert evaluator.
Oricum, cred ca nu strică si o intrebare in acest sens, la primarie, directia fiscala.:)
Vedeti discutiile in acest sens, si aici:[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

Alte discuții în legătură

Raport de evaluare cladire Total Contabilitate Total Contabilitate Buna ziua, Am un raport de evaluare pentru un apartament prin care valoarea din contabilitate a fost redusa la valoarea de piata. Cheltuiala pe care o ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire avas avas Buna ziua, Am o cladire pe firma , reevaluata in noiembrie 2011. Am mers la TAXE SI IMPOZITE , ca sa inregistrez reevaluarea si mi-au zis ca reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Reevaluare mijloc fix MIR MIR Buna ziua! Stimati colegi, as dori sa dezbatem o problema de fiscalitate legata de reevaluarea unui mijloc fix, si anume: in cazul in care am o cladire in ... (vezi toată discuția)