avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să vând un apartament, însă cumpărătorul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să vând un apartament, însă cumpărătorul are banii la o bancă din Norvegia. Cum se procedează la notar că să nu fie probleme pentru părți?

Buna ziua! Vreau să vând un apartament însă cumpărătorul are banii la o banca in Norvegia, iar tranzacția banilor ar dura două zile. Cum se procedează la notar că să nu fie probleme pentru părți? Mulțumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 14:23, 6 Mai 2018
Imobilul ramane grevat de o ipoteca legala in favoarea vanzatorului pentru garantarea platii pretului/restului de pret. Daca pretul nu se plateste, puteti executa silit imobilul. Dupa plata pretului mergeti la notar si dati o declaratie ca ati primit pretul si ca sunteti de acord cu radierea ipotecii (asta va costa in jur de 200-250 lei),
Notarul la care am mers a zis că în ziua x ne prezentăm la notariat, semnam actele, cumpărătorul efectuează plata online, contractul rămâne la notar până în ziua când ne intra banii in cont. Daca nu intra banii notarul îl rupe. Exact așa s-a exprimat. Daca nu, poate face un precontract care ar costa aproximativ 2000 lei.
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2018
Sumu, utilizator
Da, este o situatie des intalnita in practica si functioneaza, cata vreme plata se face in jumatate de ora. Daca plata se face dupa doua zile este altceva pentru ca in cazul in care nu se efectueaza plata, contractul a fost deja (in mod obligatoriu) autentificat si inregistrat si trimis la cartea funciara sprea a fi intabulat ... nu vad cum il poate tine in buzunar notarul cateva zile. Si nu vad cum l-ar mai putea rupe, din moment ce a fost inregistrat si intabulat.
Nu faceti precontract/antecontract/promisiune de vanzare.
Art 2386 Cod Civil are fix menirea sa va protejeze in cazul unei vanzari ca a dvs. Utilizati cu incredere institutia acestei ipoteci legale. Semnati direct contractul de vanzare - notarul il autentifica si il inregistreaza dupa care cel mai tarziu a doua zi il trimite la cartea funciara. Cei de la cartea funciara intabuleaza contractul, observa ca pretul nu s-a achitat integral si, din oficiu, inscriu in cartea funciara a imobilului (asupra caruia au devenit proprietari cumparatorii) o ipoteca legala in favoarea vanzatorului pentru garantarea platii pretului. In momentul in care banii va intra in cont va prezentati la biroul notarial si dati o declaratie in acest sens. Declaratia (119 lei) se trimite la cartea funciara cu o taxa de 60 de lei si in 3 zile se radiaza ipoteca. Daca nu se achita pretul sunteti liber sa executati silit imobilul. (si sa il puteti cumpara inapoi la licitatie in contul creantei - datoria de plata a pretului)
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2018
MihailZC, utilizator
Ipoteca imobiliară
Art. 2386

Creanţele care beneficiază de ipotecă legală

În afara altor cazuri prevăzute de lege, beneficiază de ipotecă legală:

1. vânzătorul, asupra bunului imobil vândut, pentru preţul datorat; această dispoziţie se aplică şi în cazul schimbului cu sultă sau al dării în plată cu sultă în folosul celui care înstrăinează, pentru plata sultei datorate;

...
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2018
MihailZC, utilizator
Inca o situatie, a cata?! in care se vad ,,beneficiile" legii 70/2015 (a plafonat operatiunile in numerar)! Mai este un aspect, reglementat de codul civil: obligatia de plata a pretului, art. 1720(1) : „cumpărătorul trebuie să plătească preţul la locul în care bunul se afla în momentul încheierii contractului şi de îndată ce proprietatea este transmisă”, adica în materie de vânzare-cumpărare, plata preţului este portabilă. Plata preţului se face în momentul transmiterii proprietăţii lucrului vândut (şi nu la încheierea contractului). Asadar, în vânzările imobiliare supuse înscrierii în cartea funciară, cumpărătorul este obligat să plătească preţul în momentul intabulării (care corespunde şi transferului proprietăţii între părţi). Intr-o situatie asemanatoare i-am cerut cumparatorului sa se prezinte la notar cu plasa cu bani! El avea banii in vreo trei conturi si venise cu ,,solutia" sa-mi deschid eu cont la fiecare banca unde avea el o parte din bani. Notarul, mai ,,istet", a venit cu ,,argumentul" ca plata se poate face numai prin transfer bancar. Ok am zis, arata banii, apoi merge si-i depune la banca mea in contul meu, asa operatiunea este evidentiata in sistemul bancar. Cumparatorul n-a avut incotro, si-a lichidat conturile, a facut ce a stiut si peste o saptamana ne-am reintalnit la notar, s-a semnat actul de v/c, s-au depus banii si in aceeasi zi am revenit la notar cu dovada platii. @sumu Asa-i ca v-am incurcat? Dar nu eu am facut legile! Sa stiti ca in Romania nicio lege, og, oug, in fine, niciun act cu putere de lege nu este adoptat intr-o forma clara si concisa si care sa evite interpretarile! N-am zis-o eu, au zis-o unii de ,,meserie"!
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2018
dogele, utilizator

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Dovada incasare vanzare imobil Monica02 Monica02 Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu o informatie legata de textul : Restul de pret in suma de 35.000EUR (treizecisicincimiieuro), va fi virat pe baza ... (vezi toată discuția)
Apartament -prima casa ridder1 ridder1 Vreau sa ma ajutati cu un sfat: - am cumparat un apartament nou prin prima casa luna trecuta si vanzarorul nu a primit banii de la banca deoarece nici dupa ... (vezi toată discuția)