Joi, 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor
art.155 alin.(1) din Codul penal și a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, este neconstituțională.
În motivarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a constatat că dispoziţiile art.155 alin.(1) din Codul penal încalcă prevederile art.21 alin.(3) din Constituție și ale art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale referitoare la dreptul la un proces echitabil.
Avand in vedere cele de mai sus, considerati ca intreruperea cursului termenului prescriptiei raspunderii penale nu mai opereaza strict in cazul unor acte procedurale care nu au fost comunicate suspectului sau inculpatului sau in cazul oricaror acte procedurale, in sens general?
Rațiunea este aceea că actul de procedura sa fie un act util urmăririi penale si nu un act formal întocmit de organul judiciar cu scopul de a întrerupe termenul de prescriptie.
Adică trebuie sa fie fie vorba de un act necesar continuării anchetei penale.
Eu apreciez ca este exclusă varianta cu necesitatea comunicării actelor inculpaților pentru a avea efect intreruptiv al termenului de prescripție a răspunderii penale.
Nici varianta ă două nu o consider că putand fi logică sub rațiuni de neconstitutionalitate.
Decizia s-a dat cu opinii împărțite...opinii separate...