avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternal daca am lucrat in strainatate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternal daca am lucrat in strainatate?

Buna seara. Am si eu o intrebare daca sunteti amabili. Momentan, impreuna cu partenera mea, locuim in londra. Asteptam in copilas in curand, iar planul nostru este sa ne intoarcem in Romania.
Intrebarea mea este: partenera mea poate primii concediu maternal in Romania? Stiu ca trebuie sa munceasca in Romania cel putin o luna inainte de nasterea copilului, ceea ce intentionam sa facem. In londra munceste cu contract de munca in ultimii 3 ani pentru acelasi angajator.
Ce alte cerinte mai sunt?
VA multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: FabianLnd , utilizator 11:38, 28 Aprilie 2018
1.Ordinul MMFPS 1474/2011

Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

2. OUG 111/2010
art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
.......
Multumesc frumos. O zi excelenta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cresterea copilului ContSters452442 ContSters452442 Buna ziua! Eu lucrez in Londra de 1 an si 3 luni iar sotul de 2 ani si 5 luni. Avem contracte de munca. In vara acestui an ne vom intoarce in Romania ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului zizike zizike buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru situatia mea; eu si sotia muncim in prezent in Anglia,sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca in ... (vezi toată discuția)
Venituri obținute în străinătate ValeriaD ValeriaD Dacă obțin venituri din străinătate... respectiv Italia...si anul acesta vin acasă..pot beneficia de indemnizație? (vezi toată discuția)