Va solicit si eu ajutorul in legatura cu o speta.
Anul acesta bunicul prietenului meu a decedat in strainatate.
Neavand resurse pentru a deschide succesiunea acolo, s-a ajuns la o conventie cu sotia decedatului, conform careia aceasta se obliga sa plateasca prietenului meu (avand calitatea de mandatar al tatalui sau - fiul decedatului) un anumit procent din valoarea succesiunii. In schimb prietenul meu este obligat sa asigure toate cele necesare pentru nevoile tatalui sau (locuinta, alimentatie etc..)
Intrebarebarile mele sunt:
- ce se intampla in cazul in care prietenul meu nu isi va mai putea respecta obligatia, dat fiind ca acesta a incasat deja o parte din bani?
- cum va putea el demonstra ca a respectat obligatia de a isi intretine tatal? Ce mijloace de probatiune sunt acceptate, dat fiind ca termenul de intretinere este foarte cuprinzator. (in fapt e destul de greu de demonstrat ca ai hranit si ingrijit pe cineva)
In speranta ca voi primi un raspins, va multumesc anticipat
Chiar daca suna putin cam ciudat aceasta conventie, prietenul dvs. ar trebui sa o respecte.
Probabil ca exista in acea conventie si clauze sanctionatorii in caz de nerespectare a obligatiei de intretinere a tatalui sau, ca sa nu mai vorbim si despre alte posibile implicatii (a se vedea disp. din codul penal privind abandonul de familie).
Dovedirea respectarii obligatiei de intretinere se face, de obicei, cu: inscrisuri (chitante, facturi, bonuri fiscale, declaratii ale tatalui etc.) si martori.
Am citit conventia si nu exista nici o clauza de nerespectare a obligatiilor. Asta m-a surprins si pe mine si de aceia nu stiu ce urmari poate avea nerespectarea conventiei. De regula stiu ca se mentioneaza clauzele de nerespectare a contractului, dar aici nu am gasit nimic.... Sincer, sunt in ceata...
La o adica, i se poate cere restituirea banilor pe care i-a primit conform conventiei? Dar daca acestia nu mai exista? Se va trece la executarea silita a bunurilor lui?
Daca nu-si respecta obligatia, ar fi posibil, cel putin potrivit principiului imbogatirii fara just temei, ca sa fie dat in judecata si obligat la restituirea sumelor incasate...probabil cu titlu de pret a obligatiei de intretinere.
Cel mai bine ar fi sa mergeti cu acea conventie, la un specialist in domeniu, pentru a va indruma in mod concret.
Eu m-am gandit la aceasta conventie ca la o stipulatie in favoarea unei terte persoane. Asa incat, la intrebarea ,,cine poate sa il dea in judecata", in caz de nerespectare a obligatiei de cate promitent fata de tertul beneficiar, acesta are la indemana o actiune impotriva promitentului pentru a -i cere acestuia sa-si execute obligatia. Deasemenea , si stipulantul are la indemana o actiune impotriva promitentuli, pentru a-i cere executarea obligatiei fata de tert , poate pretinde daune -interese si chiar cere rezolutiunea sau rezilierea contractului, dupa caz.