avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate

Buna ziua. Eu obtin niste venituri pe care le declar că persoana fizica prin declarația 212. Plătesc impozit pe venit dar si contributii CAS si CASS. Intrebarea mea este următoarea. Pot încheia cu FNUASS un contract ca si persoana fizica pentru a beneficia si de concediu maternal dar si de concediu de creștere a copilului? Tin sa mentionez ca sunt doar persoana fizica, nu PFA. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:26, 28 Aprilie 2018
Pentru concediu de maternitate ,puteti merge la Casa de Asigurari de Sanatate .

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie creștere copil Genti1234 Genti1234 Bună ziua.Am și eu o întrebare, pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului dacă în ultimele 12 luni am fost angajată dar nu mi s-au ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil nicolly nicolly Buna ziua, Dacă angajatorul nu și -a plătit contribuțiile către stat , eu nu beneficiez de indemnizația de creștere copil ? Dacă nu , cum pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil Beatrice Monica Beatrice Monica Daca angajatorul nu si-a platit contributiile la stat eu mai pot beneficia de indemnizatie crestere copil? (vezi toată discuția)