avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA prestari servicii Germania si EU
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

prestari servicii Germania si EU

Am facut mai multe contracte cu familii din Germania pt ingrijire batrani la domiciliu (prestari servicii la domiciliu). Eu eram de parere ca nu se plateste TVA. Acum, vine contabila si ma pune la plata, din urma, pt 4 luni, o gramada de banii, ceea ce nu poate fi platit.
Ma insel sau trebuie platit TVA in Romania? Asta ar fi mult prea scump pt familiile din Germania si nu ar mai incheea nici un fel de contract cu firma mea daca ar fi asa.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 20:33, 29 Octombrie 2009
Nu conteaza unde este considerat locul prestarii daca serviciile sunt catre persoane fizice, numai in cazul in care se presteaza catre persoane platitoare de tva (trebuie sa va comunice un cod valid de tva) se face factura fara tva.
Nu conteaza nici cum este acea activitate considerata in Germania sau in alte tari, conteaza numai unde este locul prestarii, catre cine vindeti si cum este in codul fiscal tratata acea activitate.

Atentie insa la sediu permanent si la eventuala obligativitate de a va inregistra ca platitor de tva in acele state membre. Spun asta pt ca persoanele angajate de dvoastra muncesc efectiv pe teritoriul tarii membre UE, in acelasi loc o perioada mai mare de timp.
Apoi, daca sunteti platitori de ex in Germania, si acele servicii acolo sunt scutite de tva facturati fara tva, dar trebuie sa va indepliniti obligatiile declarative cf legislatiei tarilor respective.

Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
t.simona, utilizator
multumesc frumos pt raspuns! O sa-i transmit contabilului.
Am spus catre PF, neplatitoare de tva. Beneficiarii unei livrari intracomunitare din Ro, platitori de tva la ei in tara, fac (asa cum fac si cei din RO) taxare inversa pt tva.

Din Codul fiscal nu trebuie citit numai un articol, ci toate prin corelate intre ele. Ce zice la locul prestarii de servicii? Dar exceptiile in care daca ii comunica un cod valabil de tva din tara sa, locul prestarii sau livrarii se considera in alta tara?
Subiectul este vast si eu nu am timp de polemici.

Se pare ca initiatorul subiectului a inteles.

Revin pt a lamuri probleme pt care poate nu am fost in totalitate explicita.

Locul prestarii de servicii este locul unde prestatorul este stabilit, cf art 133 alin 1.
De la art 1 sunt apoi mai multe exceptii, dar pt cazul de mai sus nu se prea regaseste niciunul cu exceptia (desi eu am rezerve):
art 133 alin 2 lit g) "locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionand ca atare, stabilita sau care are un sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul, in cazul urmatoarelor servicii:
8. punerea la dispozitie de personal".
Dar si acest caz se refera la clienti persoane impozabile (adica platitori de tva in statul sau si care ii comunica prestatorului un cod valid de tva).
Toate exceptiile referitoare la locul prestarii sunt numai pt clienti persoane impozabile in statul lor.

Daca locul prestarii este in statul clientului (tinind cont si de sediul permanent) atunci prestatorul trebuie sa se inregistreze ca platitor de tva in acel stat aplicind regulile tva din acel stat pt acest tip de serviciu.
In nici un caz el nu va factura cu datele de identificare de platitor de tva din RO catre persoane fizice din state membre ue fara tva. Sau va factura cu cota de tva din ro folosind CUI emis de RO, fie va factura cu cota de tva din statul membru unde s-a inregistrat (asta daca nu este o operatiune scutita in acel stat) dar folosind datele de identificare ca platitor din acel stat.

Ceea ce am vrut sa spun prin faptul ca nu conteaza locul prestarii in cazul facturarii catre PF a fost ca se factureaza catre acestia intotdeauna cu tva, fie cota din RO, fie cota din statul UE unde prestatorul s-a inregistrat (daca acolo nu este o operatiune scutita).
t.simona, utilizator
Eu stiu foarte bine unde e locul prestarii de servicii, insa dvs. ati spus ca asta nu are nici o importanta ceea ce nu e deloc adevarat!
Pentru ca daca in cazul de fata locul prestarii de servicii n-ar fi romania, atunci pur si simplu nu s-ar platii tva!

In rest.. exista posibilitatea ca astfel de activitati sa fie scutite de plata tva...
Daca tot stiti asa de bine codul fiscal stiti si despre care articol vorbesc...
ContSters56778, utilizator
J H a scris:

In rest.. exista posibilitatea ca astfel de activitati sa fie scutite de plata tva...
Daca tot stiti asa de bine codul fiscal stiti si despre care articol vorbesc...

Va referiti la scutire in Romania? Pt ca scutirile din alta tara ma intereseaza numai cind o firma este inregistrata ca platitoare de tva in acea alta tara, iar in cazul in discutie nu este vorba de asa ceva.
Scutit cf CF ar fi asistenta la domiciliu facuta de personal medical si paramedical in conditiile legii. Presupun ca nici acest lucru nu este valabil in cazul de fata.

Altfel imi mentin postarea initiala.

Alte discuții în legătură

Locul prestarii serviciilor alina240 alina240 Conform art. 133 ( daca bine retin) din Codul Fiscal, locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde prestatorul isi are sediul dar exista foarte ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392 misaaa misaaa am nevoie de o lamurire si anume: - sunt P.F.A. la norma de venit, neplatitor de TVA in Romania(am cod fiscal fara RO) - inregistrat in R.O.I., inregistrat ... (vezi toată discuția)
Locul prestarii serviciului. alina240 alina240 O firma din RO, platitoare de TVA, presteaza servicii de consultanta pentru o firma din UE, tot platitoare de TVA. Serviciile le presteaza la sediul ... (vezi toată discuția)