avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Detașări transfrontaliere - abordarea aspectelor practice ale detașărilor în UE și în state terțe

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absențe nemotivate. Se suspendă obligatoriu CIM?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absențe nemotivate. Se suspendă obligatoriu CIM?

Buna ziua !

Va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu suspendarea CIM in cazul absentelor nemotivate .
In contractul colectiv de munca nu avem specificat ca se suspenda contractul individual de munca in aceasta situatie.

La inceputul anului, am intrebat pe cineva de la ITM daca este obligatoriu sa suspendam CIM daca salariatul lipseste nemotivat o zi ,doua sau mai multe.
Raspunsul fiind afirmativ, din ianuarie pana in prezent am facut cateva suspendari de acest gen.

Totusi , in practica ne-am confruntat cu situati in care salariatii al caror CIM a fost suspendat pt absente nemotivate nu au anuntat ca sunt bolnavi , prezentandu-se ulterior la serviciu cu certificatele medicale, astfel fiind necesara anularea suspendarii in Revisal.

1.Intrebarea mea este daca pot sa nu mai suspend CIM daca mai absenteaza cineva nemotivat pentru a evita situatiile de acest gen. Subliniez, nu avem nimic specificat in contractul colectiv de munca in legatura cu acest tip de suspendare.

2.Daca totusi considerati ca este necesara suspendarea, din ce data se suspenda CIM ?
Spre exemplu, mi s-a adus la cunostinta si dupa o saptamana ca salariatul lipseste nemotivat iar in revisal se transmite suspendarea in 3 zile lucratoare. Daca se suspenda retroactiv nu se mai poate respecta termenul pt Revisal.

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 2 Mai 2018
1. Suspendarea c.i.m. pentru absente nemotivate nu este obligatorie, potrivit art.51 alin.2 C.mun.

art.51
...
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

2. Suspendarea pentru absente se transmite în registru se face în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate si inregistrare in revisal YoAlle YoAlle Buna ziua, 1. Absentele nemotivate se inregistreaza obligatoriu in Revisal? 2. Daca se inregistreaza in Revisal care este procesul , daca salariatul ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim pentru nemotivate mihaela_1968 mihaela_1968 Un salariat a lipsit 3 zile nemotivat, a treia zi fiind azi, dar seful direct a anuntat abia azi. Pot sa-i suspend CIM retroactiv, sau ii suspend incepand de ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)