Buna ziua. Lucrez in domeniu bancar. De aproape 3 luni sunt in co medical. Peste cateva zile voi intruni 90 zile, astfel ca voi ajunge la o comisie. Am facut bronșite cronice repetate, ani si ani, anul acesta am depistat o tumora la plămân stâng de care m-am operat la mijlocul lui Aprilie. Scrisoarea medicală confirma cauza îmbolnăvirii, aceasta fiind a mediului in card lucrez(aglomerație, public, spațiu închis, aer condiționat, bani, arhiva, acte). Scrisoarea medicală către medicina muncii spune ca se recomanda schimbarea locului de munca. Nu prea văd o varianta, șansele fiind aproape nule de îndeplinire a unor conditii conforme. Ce am se făcut? Astept unde ma repartizează, imi dau demisia? Am co medical inca cateva zile, eu sunt intr-o forma nu tocmai buna, probabil mai primesc cateva zile de co med. Apoi ajung sau nu la 90 zile. Ce e si cu aceste 90 zile? De ce le este tuturor teama? Mi-au mai rămas 3 noduli in plămâni care trebuiesc supravegheați, CT la 3 luni? Ce fac? Am făcut credit sa imi pot opera plămânul... :(
1. Normele de aplicare a OUG 158/2005
Art. 18
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotite de la prima zi de imbolnavire. (2) Incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, dupa caz.
(3) Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita in continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii;
b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
c) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
(4) Pentru obtinerea avizelor prevazute la alin. (2) si (3), medicul curant va intocmi un referat medical conform modelului prezentat in anexa nr. 5; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca in a carui raza teritoriala isi are domiciliul asiguratul.
Asadar, scepticismul este ca: incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, dupa caz
2. Demisia nu va creeaza un avantaj , mai degraba concedierea in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a dvs., fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
In acest caz, puteti beneficia de somaj.
Multumesc. Deci merg cu referatul de la medicul pneumolog la med muncii inainte de a se împlini cele 90 zile, dupa care comisia decide la cat se prelungește co medical?
Mai intai trebuie obtinut avizul de la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca in a carui raza teritoriala isi are domiciliul asiguratul.
Concediu de boala
andrey78
Buna ziua,
Care este perioada maxima /an a concediului de boala pe care poate lua un angajat cu o boala cronica? Am auzit 90 de zile?In ce conditii?
Daca ... (vezi toată discuția)