avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Tatăl meu a decedat, iar eu am scos de pe card ultima ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Tatăl meu a decedat, iar eu am scos de pe card ultima lui pensie după data decesului, de la banca unde avea un credit. Ofițerul de credit spune că eu moștenesc datoriile, este adevărat?

Bună ziua, tatăl meu a decedat iar eu am scos ultima lui pensie după data decesului având cardul și pinul. În aceste condiții am comis o ilegalitate? Vreau sa precizez ca tatăl meu a făcut un împrumut la banca de unde scotea pensia dar nu am știut nimic despre asta și a rămas restant,acum banca insista sa fac succesiunea dar tatăl meu nu avea pe numele lui casa sau alte bunuri, nimic. Ofițerul de credit spune ca eu moștenesc datoriile tatălui, este adevărat? Eu nu l.am girat.
Ce pot face ca să nu plătesc aceasta datorie?
Va mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:45, 22 Mai 2018
Fiind mostenitor al defunctului, nu ar fi o problema de scos bani de pe cardul acestuia. Succesiunea va trebui facuta, activele (bunurile) si pasivele (datoriile) trec la mostenitorii defunctului (nu trebuie sa fi girat, este efectul legii). Insa mostenitorul este tinut sa raspunda de pasiv doar cu bunurile mostenirii, nu si cu cele proprii.
Trebuie făcută obligatoriu aceasta succesiune? Pentru ca nu mai exista nimic pe numele lui în afara de datoria la banca.in urma cu câțiva ani am cumpărat de la el casa pe care o deținea la prețul pieței de la vremea respectiva și fără nici o clauza,am făcut contract vânzare-cumpărare și i-am virat în contul tatălui suma respectiva.banca se poate lega de acest aspect pentru a recupera datoria?
Va mulțumesc pentru amabilitate.
Legal ar fi sa faceti succesiunea. Sunt puse impreuna toate creantele mostenirii (ANAF, banca, etc) si toate activele. Posibil ca pasivul sa fie mai mare decat activul in cazul acesta. Partea buna este ca toti creditorii sunt instiintati ca acele creante pe care le au sunt fara acoperire, evitati stresul viitor.
In teorie vanzarea pura si simpla catre dvs nu ar putea fi atacata de vreun creditor. Pe de alta parte imi este greu sa cred ca banca acorda un imprumut fara sa se asigure ca exista posibilitatea de a-si recupera creantele din cel putin o sursa, venit, asigurare, garantie, garantor, etc.
O ultima întrebare va rog.
În cazul în care tatăl meu a girat cu casa înainte ca eu sa cumpăr apartamentul de la el, exista vreun risc ca banca sa recupereze prejudiciul din apartamentul meu?trebuie sa precizez ca sunt plecat din tara și nu știu momentan cum a reusit sa facă împrumutul dar banca insista sa fac cât mai curând succesiunea, exista un termen limita?
Va mulțumesc pentru timpul acordat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"tatal a girat cu casa" e un termen dificil. Daca imobilul a fost ipotecat in favoarea bancii inainte de vanzarea catre dvs, ipoteca s-a transmis, banca poate cere executarea chiar daca imobilul acum este in mainile dvs. Legal aveti un drept de regres impotriva vanzatorului daca ajuta cu ceva. Ar fi trebuit sa aflati insa lucrul acesta la momentul vanzarii, imobilul vandut ar fi aparut ca fiind ipotecat in extrasul de carte funciata.
Termenul legal de acceptare a succesiunii este de un an de la deces. Dezbaterea succesiunii se poate face oricand, fara limita de timp, mai ales in cazul mostenitorilor rezervatari cum sunteti dvs. Dupa doi ani de la deces se adauga un impozit de 1% din valoarea bunurilor succesorale la taxele de platit. Nu stiu cata relevanta au informatiile in cazul concret pe care l-ati descris.
Parerea mea ar fi sa aflati mai degraba din ce motiv banca doreste sa faceti succesiunea, cum am spus mostenitorul este tinut de datoriile succesiunii (adica ale defunctului) doar in cuantumul bunurilor mostenite, nu raspunde cu bunurile proprii. Poate doreste sa stie ce active ar putea fi urmarite pentru plata creditului si mostenitorul de la care ar putea fi valorificate.

Alte discuții în legătură

Overdraft nicacarmen nicacarmen Sotul meu avut un card overdraft.A decedat in luna noiembrie.Nu a avut a asigurare,era un card de salarii. M -a sunat de la banca sa platesc.Nu am facut ... (vezi toată discuția)
Imprumut la banca,persoana decedata rodica-cris rodica-cris BUNA ZIUA! TATAL MEU A LUAT UN IMPRUMUT DE LA BANCA IAR DUPA 4 ANI A DECEDAT CONTRACTUL L-A SEMNAT DOAR TATAL MEU.MAMA NU LUCREAZA SI VREAU SA STIU CE SE ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut al unei persoane care a decedat. colibri colibri Tatal meu a decedat in urma cu o luna.In urma cu doua saptamani am aflat ca avea un imprumut la o anumita Banca!Suma a fost mica deci nu a existat o ipoteca ... (vezi toată discuția)