Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca exista cadrul legal pentru prescriere datorii persoane fizice. In anul 2006 sotul meu a cumparat de la Altex cu un card ERB un produs in valoare de 600 lei. Am facut plati pana in 2010 iar acum am primit o notificare ca este dator cu suma de 4300 lei care o firma de recuperare creante. Va rog din suflet sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac mai departe. Mentionez ca sunt unic intretiator de familie, ca sotul este bolnav si nu are nici un venit si am un copil student. Sunt intr-o situatie disperata va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac. Multumesc.
Operează termenul general de prescripție de 3 ani!
Recuperatorii încearcă "marea cu degetul", notifică speculând lipsa de cunoștințe juridice a justițiabililor!
Dacă nu v-au trimis alte somații în acești ani, dreptul material al creditorului de a vă acționa în instanță este prescris!
În ipoteza indezirabilă în care vor depune totuși acțiune (deși nu cred), invocați excepția prescripției prin întâmpinare (atenție, în luma Noului Cod, instanța n-o poate invoca din oficiu)
Cele bune!
Multumesc pentru raspuns, va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa i-au legatura cu aceasta firma de recuperari creante si sa incerc sa fac cu ei o intelegere de plata cu toate ca mie mi se pare acest lucru o recunoastere din partea mea a datoriei ceea ce nu este cazul Si mai este un aspect la care as dori o lamurire, valoarea de pe acel card cu care s-a achizitionat un produs a fost de 600 lei , eu platind si avand chitante pe perioada de 4 ani cum poate sa fie acum datoria mai mare 7.2 ori adica 4300 lei. Simt ca inebunesc nu stiu cum sa procedez. Acesti banii nu ii am iar sa semnez cu ei o intelegere mi se pare exagerat avand in vedere valoarea.