avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Autorizare dpdv SSM autoritati publice
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Autorizare dpdv SSM autoritati publice

Bună ziua, Mă interesează să știu dacă autoritățile publice (primăriile) au nevoie de autorizare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: GabsStoica , utilizator 20:11, 10 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sediul primariei/ birourile nu are nevoie de autorizatie ssm.
In cadrul primariei pot exista ateliere, garaje pentru mijloace de transport si utilitare, precum si mijloace de transport si utilitare, etc. Dupa caz, acestea pot avea nevoie de autorizatie ssm.
In urma unei verificari la fata locului in toate sectoarele de activitate, numai inspectorul de munca pe linia ssm va poate spune.
Vă mulțumesc! Eu sunt proaspăt inspector ssm, bănuiam ca trebuie dar nu știam exact dacă trebuie si pentru birouri. Sunt garaje inclusiv cu autospeciale pompieri, la ele sunt sigur autorizatii de funcționare pe S.U. Nu stiu daca si pe SSM mai trebuie la ei. De asemenea voiam să știu sigur daca si pentru celelalte autorurisme din garaj. Plus că sunt angajați calificati care cosesc, plantează flori, in concluzie administrează orasul făcând anumite treburi gospodărești pentru oraș împreună cu asistații sociali.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aautorizarea functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca se face pentru toate activitatile desfasurate la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora inclusiv activitatile de birou care se vor incadra in COD CAEN 8411-Servicii de administratie publica generala.
Dumneavoastra trebuie sa depuneti actele prevazute in art. 6 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 si in max 5 zile lucratoare inspectoratul teritoria de munca are obligatria (fara nici un control) sa va emita certificatul constatator.

Legea 319/2006
Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
c) sa obtina autorizatia de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, conform prevederilor legale;

Norme Metodologice de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
ART. 2
In intelesul prezentelor norme metodologice, termenii si expresiile folosite au urmatoarea semnificatie:
1. autorizare a functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca - asumarea de catre angajator a responsabilitatii privind legalitatea desfasurarii activitatii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca;
ART. 5
Asumarea de catre angajator a responsabilitatii privind legalitatea desfasurarii activitatii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca se face pentru activitatile care se desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora.
ART. 6
(1) In vederea autorizarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia sa depuna la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea o cerere, completata in doua exemplare semnate in original de catre angajator, conform modelului prevazut in anexa nr. 1.
(2) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de urmatoarele acte:
a) copii de pe actele de infiintare;
b) declaratia pe propria raspundere, conform modelului prezentat in anexa nr. 2, din care rezulta ca pentru activitatile declarate sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
(3) Pentru actele depuse in sustinerea cererii se va completa opisul prezentat in anexa nr. 1.
ART. 7
In vederea autorizarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inspectoratele teritoriale de munca procedeaza dupa cum urmeaza:
a) inregistreaza cererile de autorizare a functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca;
b) verifica actele depuse in sustinerea acestora, precum si declaratia pe propria raspundere prevazuta la art. 6;
c) completeaza si emit certificatul constatator, conform modelului prezentat in anexa nr. 3;
d) asigura evidenta certificatelor constatatoare eliberate, conform modelului prezentat in anexa nr. 4;
e) asigura arhivarea documentatiei in baza careia s-au emis certificatele constatatoare.
ART. 8
Termenul de eliberare a certificatului constatator este de 5 zile lucratoare, calculat de la data inregistrarii cererii.
ART. 9
Certificatul constatator, emis in baza declaratiei pe propria raspundere, da dreptul angajatorilor sa desfasoare activitatile pentru care au obtinut certificatul.
Vă mulțumesc mult pentru toate informațiile. :) O seară frumoasă!

inspectorSSM a scris:


Dumneavoastra trebuie sa depuneti actele prevazute in art. 6 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 si in max 5 zile lucratoare inspectoratul teritoria de munca are obligatria (fara nici un control) sa va emita certificatul constatator.

Sa nu intelegeti gresit ca nu veti fi controlat de ITM, controlul se poate face dupa emiterea certificatului constatator.
In prezent incalcarea prevederilor art. 13 lit c) din Legea 319/2006 (functionarea fara autorizatie de functionare) este supusa prevederilor Legii 270/2017 a preventiei si nu se amendeaza la constatarea abaterii de catre inspectorii de munca acestia avand obligatia incheierii unui proces-verbal de constatare a contraventiei prin care se aplica sanctiunea avertismentului la care anexeaza un plan de remediere si ulterior daca neconformitatea nu este remediata va pot sanctiona cu amenda contraventionala.

Hotărâre nr. 33/2018
privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere

7. Art. 39 alin. (2), pentru încălcarea prevederilor art. 13 lit. c), art. 39 alin. (6) lit. a) pentru încălcarea prevederilor art. 9 alin. (1), art. 39 alin. (6) lit. b) pentru încălcarea prevederilor art. 14 şi 15, art. 39 alin. (8) lit. a), pentru încălcarea prevederilor art. 12 alin. (1) lit. d), art. 13 lit. g) şi art. 18 alin. (6), precum şi art. 40 din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646 din 26 iulie 2006, cu modificările ulterioare;
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2018
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! ce presupune autorizatia ssm la nivelul unei asociatii ... Lumyna Lumyna Buna ziua! ce presupune autorizatia SSM la nivelul unei asociatii de proprietari, cine este responsabil pentru aceasta si ce organ este abilitat cu controlul ... (vezi toată discuția)
Autorizare Mustatea Ioana Mustatea Ioana Autorizarea asociatiilor de proprietari cu privire la securitatea si sanatatea in munca este obligatorie?conform Lg. 319/2006? (vezi toată discuția)
Autorizatie ssm misu1972 misu1972 Buna ziua, o societate de constructii trebuie sa aiba autorizatie de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatii in munca ? Procedura spune la ... (vezi toată discuția)