La nivelul asociatiei de proprietari nu este necesara autorizatia de functionare din punct de vedere ssm.
ITM verifica asociatiile de proprietari, de regula privind instruirea ssm a persoanelor angajate cu contract individual de munca si a prestatorilor ocazionali (pentru lucrari de intretinere, reparatii, etc.) angajati cu contract de prestari servicii, respectiv in urma producerii unui eveniment nedorit ce poate fi incadrat ca accident de munca.
Instruirea lucratorilor se face in baza unor materiale de instruire din domeniul ssm (legislatie, riscuri profesionale identificate si evaluate pe locuri de munca, instructiuni proprii, etc.) intocmite la nivelul asociatiei de proprietari.
Instruirea persoanelor angajate cu CIM se face de regula semestrial, iar a prestatorilor ocazionali, la inceperea lucrarilor. Responsabilitatea instruirii revine angajatorului conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modficarile si completarile ulterioare,
-art. 9 (4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
Asociatia de proprietari este asimilata micro-intreprinderilor.
Gasiti aici legislatia ssm aferenta acestei activitati:
[ link extern ]
Angajatorul are obligatia sa o cunoasca si sa o aplice:
-art. 3 (1) Prezenta lege se aplică în toate sectoarele de activitate, atât publice cât şi private.
(2) Prevederile prezentei legi se aplică angajatorilor, lucrătorilor şi reprezentanţilor lucrătorilor.
-art. 6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.
Daca angajatorul nu se descurca poate apela la firme de profil autorizate de catre Inspectia muncii ca Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul ssm (gasiti firme aici:
www.avocatnet.ro/forum/discu... )