avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt legatarul unei persoane fără descendenți, dar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt legatarul unei persoane fără descendenți, dar cu părinți și frați în viață cu care m-am certat la dezbaterea succesiunii. Cum pot intra în posesia imobilului moștenit fără să ajung în instanță?

Buna ziua,

Unchiul meu, fratele lui mama, mi-a lasat printr-un testament intreaga lui avere mobila si imobila ( doar un apartament si o masina), desemnandu-ma legatar universal potrivit art. 1055 Cod civil.
El a fost strapuns de o boala incurabila, iar eu in toata aceasta perioada am avut grija de el (+inmormantarea), mutandu-se totodata la mine acasa,
Mentionez ca nu a fost casatorit niciodata si nici nu a avut copii, drept urmare descendenti nu are.
Traiesc doar bunicii mei, parintii lui, 67 respectiv 80 de ani (care sunt ascendenti si le-ar reveni 1/2 rezerva mostenitoare) si 3 frati, care nu sunt de acord deloc si imi pun conditi, cer mai mult si ne am certat si la notar, neajungand la in numitor comun.
Ei au schimbat yala la apartament ca sa nu intru deloc, si desi am vorbit cu ei sa imi dea o cheie nu vor.
In ce masura as putea sa obtin si eu o cheie fara sa merg in instanta si fara voie buna ca am incercat?
1. Daca fac o plangere la politie pe baza testamentului, ma poate ajuta cu ceva?Un proces verbal ?
2. In cazul decesul bunicilor, partea lor le-ar reveni fratilor? Chiar daca in momentul de fata ei nu fac parte din rezerva mostenitoare fiind doar colaterali privilegiati?
3. Daca ajung in instanta cu bunicii si fratii, in ce masura as avea castig de parti/e din apartament, respectiv masina ?

Va multumesc pentru ajutor!

O zi buna.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Maria.91 , utilizator 21:27, 11 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, testamentul nu este act de proprietate, ci doar o dispozitie pentru cauza de moarte (deci punctul 1 cade)
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa unchiul dvs.
Fratii unchiului nu trebuie sa fie prezenti pentru ca nu sunt mostenitori rezervatari.
Singurii mostenitori rezervatari a caror prezenta este necesara, sunt parintii, care daca nu au nici un fel de pretentii la a[artamentul si masina unchiului, pot da declaratie de renuntare la mostenirea acestuia (renuntare care priveste si rezerva succesorala).
Daca parintii renunta, prin dezbaterea succesiunii, dvs deveniti unic mostenitor.
In baza certificatului de mostenitor, (care va fi actul dvs de proprietate), puteti schimba usa, yala, puteti obtine de la execturorul judecatoresc un ordin de evacuare, puteti sa formulati o actiune pentru incalcarea posesiei etc etc.
Succesiunea bunicilor este separata. La aceasta, da, au dreptul copii in viata ai bunicilor.
Va multumesc foarte mult.

Problema e ca fratii au reusit sa ii intoarca pe bunici impotriva mea si toti au acelasi tel acum, nu se mai poate discuta deloc cu ei. Bunicii vor la randul lor tot apartamentul sa renunt la ce mi ar reveni mie, desi eu am vrut sa ramanem asa, sa ne intelegem amiabil, fiecare cu dreptul lui, dar nu se poate si nici nu vor sa mearga in instanta, pe baza ca nu dispun financiar de tot ce at implica aceasta procedura.

E incurcata treaba si in tot acest timp, eu nu pot intra in apartament, desi toate facturile din urma pana s a putut pune consumul pe 0, le am achitat doar eu si au trebuit refacute si contractile utilitatilor pentru ca nu au putut fi furnizate pe o persoana decedata.

Instanta at putea numi un singur proprietar, daca celalalt cumpara cota parte celuilalt care I ar reveni legal? sau daca nu se ajunge nici asa la un numitor comun, se poate pune in vanzare apartamentul si fiecare is ia cota parte care ii revine?
Mergeti la notar si discutati si el va va indruma. Testamentul e clar. Cui nu ii place nu are decat sa deschida proces. Nu aveti ce discuta cu fratii.
Fratii nu sunt mostenitori rezervatari. Drept urmare, nu aveti ce sa discutati cu acestia si nici sa le propuneti vreo suma de bani pentru ca dvs sa ramaneti cu bunurile.
De aceea, avand testamentul, mergeti cu acesta la un notar public, iar acesta va sti ce trebuie facut.
Cat priveste parintii unchiului, bunicii dvs., acestia au calitatea de mostenitori rezervatari, dar pentru aceasta ar trebui sa atace testamentul.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Am fost la notar si s-a lasat cu o cearta rusinoasa, notarul fiind nevoit sa suspende intrunirea si sa ne intelegem intre noi fiecare ce ii da celuilalt ca sa fim impacati.

Ca sa inteleg ar avea dreptul la cei 1/2 doar daca ar ataca testamentul si daca nu, eu sunt mostenitoarea universala?

Schimband yala nu mi iau incalcat dreptul?ce at fi de facut?

O zi cu spor!

Alte discuții în legătură

succesiune ContSters456234 ContSters456234 Sunt singura moștenitoare a unchiului meu, care a decedat pe data de 2 Decembrie, fiind necăsătorit si fără copii,având părinții in viața cu vârsta ... (vezi toată discuția)
Contestare testament danaiorga danaiorga Buna ziua , ma numesc iorga , tatal, meu mai are un frate( unchiul meu) care a decedat in urma cu 3 luni,acesta era singur fara mostenitori (necasatorit) dupa ... (vezi toată discuția)
Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)