avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cind pot sa ma pensionez
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cind pot sa ma pensionez

Buna seara, revin cu intrebarea pusa acum doua zile: cind pot sa ma pensionez? Am 52 de ani, o vechime in munca de 16 ani, studii superioare de 5 ani.Pot sa platesc retroactiv contributia pentru pensie,pentru a avea vechime integrala? Daca nu, cit timp mai am la dispozitie sa platesc aceasta contributie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:01, 30 Octombrie 2009
Benefciati de pensie pentru limita de varsta incepand cu Ianuarie 2017, respectiv la implinirea varstei de 60 ani.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
6. Asadar puteti sa incheiati de acum un contract de asigurare cu Casa de Pensii din raza de domiciliu pentru a avea un stagiu de cotizare mai mare la data indeplinirii varstei de pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei de asigurari sociale iscruleasa iscruleasa Buna seara, sunt nascuta pe data de 15.10.1956 va rog sa-ma ajutati si pe mine cu un sfat. Acum eu sunt in somaj pana pe data de 01.10.2010, in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Continuitate in cartea de munca niculae miciu niculae miciu ce taxe trbuiesc platite pentru a avea continuitate in cartea de munca ,daca nu lucrez momentan si unde trebuiesc platite? (vezi toată discuția)
Pensie facultativa (asigurare in sistemul public) DAN P DAN P As dori sa ma inscriu facultativ in sistemul public de pensii si as dori sa stiu cat platesc la valoarea de venit asigurat (10.5 sau 31.3) (vezi toată discuția)