avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Care este maximul ce se poate opri unei pesoane pe ...
Discuție deschisă în Executare silită

Care este maximul ce se poate opri unei pesoane pe veniturile obtinute

Buna seara , Pun aceasta intrebare pt unul din parinti , Tatal meu este pensionar avand aproximativ 900 ron . Are o rata de aproximativ 320-350 ron de plata la o banca . Are o executare silita si i-a venit propire de 1/3 din pensie .Suma cumulata a celor doua depaseste jumatate din pensie .


CONFORM Art. 728 CPC - Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

Conform legii din cate am inteles suma cumulata ( la un loc-totala ) nu poate depasi jumatate din venituri .
Cum si cui trebuie sa i se adreseze ? Casei de pensii ? Executorului ? Instantei , parchetului ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2018
KOSH79, utilizator
Cel mai recent răspuns: KOSH79 , utilizator 06:46, 15 Mai 2018
Rata la banca nu se cumuleaza cu suma poprita prin urmarirea silita, practic nu se ia in considerare.
Nu cred ca rata la banca nu se i-a in considerare . Oricum suma cumulata ar depasi 70% din pensie . Eu personal nu cred ca este legal .Daca gresesc doresc sa fiu corectat .Am vorbit cu jurist si mi s-a spus ca nu se poate-este ilegal asa ceva . Astept si alte pareri si sigugestii .
Pentru rata de 320-350 a semnat cu mâna lui un contract cu Banca, deci este cât se poate de legal.

Rata plătită băncii nu se cumulează cu executarea silită, deci nu există nici o legătură între ele.

Art. 729 se aplică doar în cazul executării silite, iar până la executarea silită este legal așa cum este în prezent.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2018
Dapix, utilizator
Din pacate gresit . Ati gresit si dumneavoastra si moderatorul care a raspuns mai sus . Am avut dreptate EU . Fiindca tatal meu primeste pensia prin banca si tot acolo are rata ( nu plateste rata cu bani din mana lunar ci banca isi trage automat rata ) aceasta rata ( datorie apare in evidenta casei de pensie ) . Executorul nu ii poate lua 1/3 . Va trebui sa vina cu alta varianta ....probabil o suma mai mica . Sunt explicatii date direct de casa de pensii , hartia cu executarea silita ajunsa la ei a fost respinsa .
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2018
KOSH79, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca nu mai sunt proprietarul imobilului,si nu am nici alt imobil prop.personala,cum se face executare silita? Ghitescu Alexandru Ghitescu Alexandru Am mai multe împrumuturi la IFN si bănci,am un venit doar din pensie,nu mai dețin nici un imobil prop.personala,cum se face executarea silita? (vezi toată discuția)
Executarea silita a sanctiunii amenzii dorely688 dorely688 Buna ziua,am o intrebare .Am niste amenzi de circulatie din 2010 si 2011 neplatite integral,pana in 2012 plateam 20 lei pe luna iar din 2013 nu am mai platit ... (vezi toată discuția)
Este plafonat ? ContSters382135 ContSters382135 Daca un debitor are 500 lei / luna suma ce provine din pensie de boala , mai poate fi executat silit pentru recuperare datorie ? (vezi toată discuția)