Buna seara , Pun aceasta intrebare pt unul din parinti , Tatal meu este pensionar avand aproximativ 900 ron . Are o rata de aproximativ 320-350 ron de plata la o banca . Are o executare silita si i-a venit propire de 1/3 din pensie .Suma cumulata a celor doua depaseste jumatate din pensie .
CONFORM Art. 728 CPC - Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
Conform legii din cate am inteles suma cumulata ( la un loc-totala ) nu poate depasi jumatate din venituri .
Cum si cui trebuie sa i se adreseze ? Casei de pensii ? Executorului ? Instantei , parchetului ?
Nu cred ca rata la banca nu se i-a in considerare . Oricum suma cumulata ar depasi 70% din pensie . Eu personal nu cred ca este legal .Daca gresesc doresc sa fiu corectat .Am vorbit cu jurist si mi s-a spus ca nu se poate-este ilegal asa ceva . Astept si alte pareri si sigugestii .
Din pacate gresit . Ati gresit si dumneavoastra si moderatorul care a raspuns mai sus . Am avut dreptate EU . Fiindca tatal meu primeste pensia prin banca si tot acolo are rata ( nu plateste rata cu bani din mana lunar ci banca isi trage automat rata ) aceasta rata ( datorie apare in evidenta casei de pensie ) . Executorul nu ii poate lua 1/3 . Va trebui sa vina cu alta varianta ....probabil o suma mai mica . Sunt explicatii date direct de casa de pensii , hartia cu executarea silita ajunsa la ei a fost respinsa .