avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Act de identitate expirat, probleme dovedire domiciliu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Act de identitate expirat, probleme dovedire domiciliu

Buna ziua. Am vazut ca intrebari asemnatoare au mai fost postate in trecut, am citi acesle articole, dar raspunsurile fie au fost neconclusive pentru mine, fie post-urile erau cu peste 5 ani vechime, vreme in care legea posibil sa se mai fi schimbat.

Situatia mea este urmatoarea: am 26 de ani, traiesc in chirie de 4 ani, actul de chirie e facut pe numele prietenului meu, buletinul meu va expira in curand si parintii refuza sa ofere acea declaratie de "primire in spatiu" (suntem in relatii foarte proaste). M-am nascut in Bucuresti si acuma curent tot in Bucuresti locuiesc deci m-ar interesa, in caz ca legile difera de la oras la oras, ceva valabil pentru Bucuresti.

As dori sa evit crearea unui buletin temporar fara domiciliu intrucat am inteles (va rog sa ma corectati daca gresesc; am citit aceast intr-un post [1] de pe acest site) ca utilizand acel buletin nu se poate calatori inafara tarii si nici face anumite operatii bancare. Cum exista posibilitatea foarte mare sa am nevoie sa fac aceste lucruri in urmatorul an, as prefera sa am un buletin normal, complet. Mentionez ca nu am alte rude sau prieteni care sa ma ajute.

Acum, intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Daca parintii sunt obligati prin lege, chiar daca nu mai sunt minora, in lipsa oricariu alt act doveditor pentru locul de domiciliu, sa dea acea declaratie de "primire in spatiu". Daca da, v-as ruga sa-mi dati articolul din lege care ii obliga.

2)Ne vom muta in curand cu chiria si atunci as putea incheia actul de inchiriere pe numele meu. In acest caz intervin aceste doua puncte de lege foarte interpretabile pentru care v-as ruga mult sa ma lamuriti:

"Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a)"

In cazul in care voi incheia un contract de inchiriere, foarte posibil de 1 an si apoi cu prelungire, va trebui si declaratia gazduitorului ca la punctul (b) sau doar actul de inchiriere ca la punctul (a)? Am vazut o discutie de pe site pe o tema asemanatoare [2], dar e destul de veche si pare destul de neconclusiva. As crede ca discutia se inclina pentru punctul (a) dar mi se pare putin neclar cum se poate face buletin pe 10 ani pentru un contract de chirie de 1 an.

Este foarte important sa am un raspuns clar la aceasta intrebare pentru ca in caz ca sunt "la mila gazduitorului", macar sa pot sa inchiriez undeva unde exista un gazduitor "milos". Am citit tot intr-un articol de pe net ca gazduitorii incearca sa se fereasca de buletine facute de chiriasi pe locul inchiriat intrucat in caz de probleme penale ale chiriasilor, scrisorile de la politie vin la gazduitor SI ca chiriarii il pot obliga pe gazduitor sa-i tina in acea casa pana la expirarea buletinului chiar daca contractul le expira?

De asemenea, m-ar interesa sa aflu exact in ce conditii trebuie incheiat contractul de inchiriere pentru a fi valabil. Am inteles ca este valabil pentru buletin doar daca este incheiat intr-un anumit fel.

3) Citind prin OUG97/2005[3], am vazut la punctul c) ca este indeajuns, in lipsa actelor de domiciliu, declaratia pe proprie raspundere si o nota de verificare a politistului de ordine publica:
Daca aceasta procedura exista si in Bucuresti, as dori detalii va rog despre cum se procedeaza: trebuie depusa o cerere si stabilita o audienta cu politistul in cauza? Trebuie sa ma puna sub supraveghere o anumtia perioada de timp sa se asigure ca merg in acelasi loc de fiecare data? Cum se procedeaza?

4) Tot in OUG97/2005 am vazut ca cei care locuiesc in spatii de ingrijire/case de copii/diferite astfel de institutii isi pot face buletinul pe acea adresa. Intrebarea este: m-ar putea primi o astfel de casa doar pe hartie astfel incat sa-mi pot face buletinul pe adresa lor? Ma gandesc ca nemaifiind minora e putin probabil.

5) Tot in OUG97/2005 am vazut in articolul Art. 36:
Persoana care gazduieste o alta persoana, in mod neintrerupt, pe o perioada mai mare de 30 de zile, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a), are obligatia de a anunta politia sau serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul unde este situat imobilul. Asadar daca stau cu chirie proprietarul este obligat sa dea declaratia ca ala e domiciliul meu daca stau mai mult de 30 de zile? Sau e obligat doar sa anunte politia cum ca stau acolo fara sa fie domiciliu desi el e cel care a refuzat sa dea declaratia? XD

6) Este posibil ca parintii prietenului meu, care nu sunt din Bucuresti, sa se ofere sa dea declaratia aia de gazduitor? Este nevoie de alte documente de la ei pentru domiciliu inafara de declaratia lor si actele casei avand in vedere ca sunt nascuta, lucrez si stau in chirie defapt in Bucuresti si nu in localitatea lor?

Imi cer scuze ca vin cu gramada de intrebari, dar nu prea am unde sa intreb. Am incercat sa intreb la sectia de politie care mi-a eliberat buletinul vechi, dar am sunat de 3 ori si mi-au inchis dupa N minute de asteptat, am trimis mail acum o saptamana si nu mi-au raspuns pana acum si prietenul meu a fost pana la ei, n-a fost primit pentru intrebari la ghisei si singurul om care s-a oferit sa-i raspunda nu prea stia despre ce e vorba. Daca stiti un loc unde pot intreba si obtine sigur explicatii valide, preferabil fara sa pierd zile intregi pe drumuri (am serviciu, nu pot lipsi aiurea), va rog mult sa-mi spuneti. Acest site pare singurul loc pana acum.

Multumes mult.

[1]www.avocatnet.ro/forum/discu...
[2]: www.avocatnet.ro/forum/discu...
[3][ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:45, 14 Mai 2018
Bună ziua,

Soluția cea mai simplă pentru dumneavoastră este să vă stabiliți domiciliul în acte la prietenul dumneavoastră, iar apoi să vă faceți viză de reședință acolo unde veți avea contractul. de închiriere.
Pentru asta va trebui să mergeți acolo unde locuiesc dumnealor, și unul dintre ei va trebui să meargă la Evidență cu dvs. (cu actul de proprietate și CI în original și copie) ca să completeze declarația de acord pe verso-ul cererii.

Într-adevăr, la contractele de închiriere pe termen de un an - doi este posibil să nu reușiți să vă faceți CI cu termen de 10 ani, chiar dacă sunt înregistrate de proprietar la ANAF (aceasta este condiția de care aminteați pentru a fi putea depune actele fără proprietar).

În rest, nimic din ce ați întrebat nu se potrivește cu situația dvs.
@Ares-3: Multumesc mult pentru raspunsul rapid. Ziceti dumneavoastra " este posibil să nu reușiți să vă faceți CI cu termen de 10 ani". Inseamna ca exista CI si cu termen mai scurt dar care sa nu fie foita din aceea temporala fara domiciliu? Adica nu m-ar deranja sa-l reinnoiesc de fiecare data cand reinnoiesc contractul de chirie atata timp cat este un CI complet cu care pot calatori inafara tarii si face tranzactii bancare.
helpPlz a scris:
Inseamna ca exista CI si cu termen mai scurt dar care sa nu fie foita din aceea temporala fara domiciliu?

Nu, nu există :)
Sunt două tipuri de carte de identitate:
- cu termen de 10 ani
- provizorie (cea de care spuneți dvs., pe suport de hârtie) cu termen de maxim un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare buletin bogdan311 bogdan311 Buna ziua Pe 25.12.2013 imi expira CI insa am o problema si anume:Pe CI am o adresa la care nu mai locuiesc de 6 ani undeva prin Bucuresti(am fost casatorit ... (vezi toată discuția)
Chirias Liana21 Liana21 Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere ctbv2012 ctbv2012 Am buletinul expirat si pentru ca nu posed o proprietate nu imi pot face o noua carte de identitate. Locuiesc cu chirie in prezent, dar pentru ca nu mai am ... (vezi toată discuția)